TREĆI ELEMENT 2020.

Izložba na temu vode

Na naš tradicionalni natječaj na temu vode, a pod nazivom Treći element ove godine prijavilo se 93 autora iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Selektorica je bila Marija Lazanja Dušević, viša kustosica dokumentaristica u Muzeju grada Rijeke i za izložbu je odabrala 45 fotografija od 505 pristiglih na natječaj. U nastavku je njena recenzija s odabranim fotografijama.Treći element, VODA

Voda, simbol života, rođenja, plodnosti, promjene, očišćenja i duhovnog života. Sve u životu teče, sve se mijenja, Panta rhei, a upravo voda to najvjerodostojnije prezentira svojim prisustvom na Zemlji, u tri stanja. Voda je svugdje, voda je u nama. Ovaj iskonski medij postanka i opstanka života, tema je natječaja Fotokluba Rijeka koji se održava jednom godišnje. Na ovogodišnji natječaj odazvao se 93 autora, svaki uglavnom sa  6 radova, te je u konačnici pristiglo 505 fotografija. Fotografski izričaj realizirao se kroz različiti pristup propitivanja teme natječaja, bilo da je riječ o apstraktnim formama različitih agregatnih stanja vode, simbolici teme u kontekstu društva i/ ili njenog suodnosa sa čovjekom, prirodom i arhitekturom, bilježenje prirode, prirodnih katastrofa i kataklizmi ili hiperrealističkoj prezentaciji impresivnih fotografskih ostvarenja. Uz to,  fotografsko se promišljanje svih autora očitovalo u minucioznim rješenjima i prezentacijama, pa tako neke od fotografija predočavaju trenutak vremena u vidu dokumentarističko putopisnih svjedočanstava zauvijek zabilježenih u fokusu, druge fotografije prezentiraju duboko simboliku kojima fotografi potiču promatrača na promišljanje, dok poneke prezentiraju vješto odabrane redateljsko poetične kadrove. Ono što je najviše intrigiralo fotografe je voda u prirodi, potom voda u urbanom kontekstu te voda s akcentom socijalno-društvene problematike.

Nagrada za najbolju fotografiju dodijeljena je autoru Željku Krčadincu za fotografiju Water Curtainza koja uz promišljeno kadriranje i spretan odabir kontrasta, donosi dojmljivu vizualizaciju atmosfere i dinamike vode, odnosno dinamike života kao načela pokretačke energije, vješto naglašene u kontrastima: svijetlo/sjena, muško/žensko, stvarnost/odraz, suho/mokro.

Pohvaljeni autori su: Alja Pregl  za fotografiju Queen of the infinity possibilities  koja uz odličan odabir motiva, kadriranja i kontrasta  prezentira impresije svjetlosti na odrazu vode te uvodi promatrača u čarobni svijet prirode; autori: Nenad Reberšak za fotografiju Poplava, Simon Kovačićč za fotografiju Planinsko field 67,   Ivan Ilijevski za fotografiju  U trećem elementu,   svojim fotografijama kroz odlično kadriranje i odabir motiva kataklizme i poplava, donose estetsko-dokumentarni pristup te  progovaraju o ekološkoj problematici; autor Goran Dorić  Pregrađena šuma vještim kadriranjem te kontrastom svijetla i sjene naglašava linearnu perspektivu kadra, te time uvodi promatrača u dojmljivo prenošenje atmosfere i ugođaja iz prirode; autor Miroslav Bojadžijevski za fotografiju Kap  kojom prezentira iznimni osjećaj za percepciju detalja prirode, odnosno hiperrealizam uz dozu minimalizma, uz naglašenu emociju i fluidnost kapljica vode.

Svi ovogodišnji pristigli radovi bilježe dojmljivu kreativnost i promišljenost na zadanu temu,  te predstavljaju rezultat bogatstva fotografske interpretacije, iznimnog uočavanja i umjetničke vještine.

Marija Lazanja Dušević,

Viša kustosica dokumentaristica, Muzej grada Rijeke    

   


PRVA NAGRADA

N 55. Željko Krčadinac. 3 Water Curtain

POHVALJENE FOTOGRAFIJE I AUTORI


IZLOŽENE FOTOGRAFIJE

Komentari su zatvoreni.