INWENTURA 2020.

Aktivnosti Kluba u 2020. godini

U prigodi naše godišnje izložbe  prisjetimo se svih aktivnosti koje smo uradili tijekom protekle kalendarske godine, godine koju je obilježila korona i odredila sve na ovom planetu. Nije nikoga zaobišla i svi smo se morali prilagođavati novoj situaciji – od  proizvodnje, trgovine, obrazovanja, kulture pa i privatnoga života. Sve se promijenilo. Svi smo nepripremljeni počeli živjeti neku novu stvarnost. No, i unatoč tomu Fotoklub Rijeka realizirao je dvadeset  i tri aktivnosti – što izložbi, što predavanja, prezentacija i radionica. Sve u svemu,   nešto manji obim programa u odnosu na ranije godine, ali još uvijek vrlo bogat s obzirom na naš budžet i na „korona stanje“.

Krenuli smo s Noć muzeja i prezentacijom Muzejske zbirke fotoopreme i pribora. Odmah nakon toga  napravili smo izložbu posvećenu otvorenju i programima Europske prijestolnice kulture pod nazivom Fotoepekari se. Zatim je slijedila izložba Karneval 2020., pa Fotografkinje 2020., a prvi  smo u  Hrvatskoj organizirali i natječaj i izložbu  na temu korone Koronavirus 2020. Za Dane sv. Vida – Dan grada Rijeke priredili izložbu arhivskih fotografija  Rijeka u sjećanju. Krajem lipnja smo s izložbom Sloboda OD i sloboda ZA ugostili sjajan autorski par, kćer Janu i oca  Petra Dapca,  porodične sljednike slavnoga Toše Dapca. Unatoč korona pošasti, organizirali smo i naš već tradicionalni Riječki festival fotografije, PHOTORI. Festivalska događanja započeli smo otvorenjem izložbe Ranka Dokmanovića, Egona Hreljanovića, Ante Škrobonje i Istoga Žorža pod nazivom:  Riječki fotografski četverolist,  doajeni riječke fotografije, nastavili s  Herbarijem snova Vesne Špoljar, a potom  otvorili izložbu Ja  fotografiram  život,  priznatoga srpskog autora  Imre Szaboa iz Beograda. Za potrebe festivalskog programa formirali smo privremenu galeriju KORZO 26 na istoimenoj adresi i postavili izložbu Čovjek Marija Beganovića iz Zagreba. U toj istoj „privremenoj galeriji“ priredili  smo izložbu Najbolji na kojoj su sudjelovali naši članovi  čije su fotografije primljene na žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu i čije su fotografije osvojile jednu od mogućih nagrada u 2019. i 2020. godini. Istovremeno je u Galeriji Principij u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka postavljena i izložba Tahara, tematski posvećena  Običajima vezanim uz židovsku mrtvačnicu na groblju „Kozala“. Organizirali smo i naš tradicionalni Ex Tempore i Fotopromenadu, ali zbog pandemije napravili smo ih online uz našu veliko zadovoljstvo zbog  velikoga odaziva autora.

Organizirali smo i Osnovni tečaj fotografije za građanstvo koji su realizirali Dario Jurjević, Đoko Glušica i Borislav Božić. Sekciju mladih vodi Borislav Božić. Rad sekcije prati kalendar školske godine i  djelomično se odvija uživo, a djelomično online posredstvom Zoom platforme.   

U suradnji s Uredom za fotografiju iz Zagreb priređena su dva predavanja: Privatni fotografski arhivi – potencijali i mogućnosti, predavač Lana Lovrenčić i Međunarodne izložbe fotografije na prostoru Hrvatske u kontekstu aktivnosti fotoklubova  samostalnoga istraživača  Ante Orlovića iz Zadra, a u suradnji sa Zajednicom sportova Primorsko-goranske županije postavili smo izložbu sportske fotografije Odlučujući trenutak2020.

 Izložbu Fotografski omnibus industriji Siska i Rijeke ostvarili smo u suradnji s Fotoklubom Siscia Obscura na način da su dvije autorice iz Siska, Lorna Kijurko i Irma Podoreški, fotografirale Inu i 3.maj u Rijeci, a Dario Jurjević i Borislav Božić iz Rijeke fotografirali su Stari mlin i silos u Sisku. Od odabranih fotografija postavljena je izložba u Gradskom muzeju u Sisku. Nakon zatvaranja u Sisku izložba je trebala biti preseljena u Galeriju Principij u Rijeci, ali je zbog pogoršanja  situacije s koronom  objavljena  online na mrežnim stranicama Kluba.  Proveli smo i naš tradicionalni natječaj i izložbu na temu vode Treći element koju smo također objavili online. 

Putovanje vlastitom dušom izložba je koju smo napravili uživo u našoj Galeriji Principij i koja je  otvorena 29. 12. 2020. Autori koje smo predstavili ovom izložbom su prof. dr. sc. Tanja Frančišković,  ugledna psihijatrica i psihoterapeutkinja i uvaženi kustos Boris Toman.

Posljednja izložba  je naša tradicionalna Inwentura na kojoj mogu sudjelovati svi članovi Kluba samo s jednom fotografijom. Dakle, nije bilo selekcije.  Svaki je autor slao fotografiju po svom izboru. Usvajajući ovo pravilo da svi ravnopravno sudjeluju samo s jednom fotografijom, poštujemo osnovno načelo slobode izbora i o samom sudjelovanju i o fotografiji koju će odabrati. Ove je godine od 93 člana na izložbi sudjelovalo njih 44. 

Predsjednik Kluba

Borislav Božić, prof.


Komentari su zatvoreni.