TREĆI ELEMENT – VODA 2023.

TREĆI ELEMENT – VODA 

Međunarodni  fotografski natječaj na temu vode

Zadnji dan prijave je 11. 11. 2023.

I kada  bi sve na ovoj planeti izgorjelo, ostala bi voda – i u njoj iskra novog života. [1]

Čovjek je nekad živio u neposrednom kontaktu s prirodom, cijenio je i uvažavao te intenzivno promatrao.  Sav se njegov život odvijao u okviru četiriju elemenata, a to su : ZEMLJA, VATRA, VODA, ZRAK. U  evolutivnoj spirali čovjek je  spoznao da postoji  mnogo više elemenata, dokučio neslućene znanstvene spoznaje, otišao na Mjesec i štošta još drugoga, i u tom svom hodu kroz povijest zaboravio, zanemario TREĆI ELEMENT – VODU  kao osnovnu supstancu svojega života.

Svjetski mediji dnevno prenose vijesti ili o nestašici čiste vode, ili o nekim novim eko incidentima ili pak o kataklizmama koje voda uzrokuje.

To je jedan od povoda da se upustimo u “inventuru”  vode i svega što je uz nju vezano.

Temeljni cilj projekta je pokrenuti ljude da u svojoj neposrednoj sredini otkrivaju prirodna bogatstva i ljepote vezane za vodu, a isto tako da detektiraju specifične ekološke situacije koje ugrožavaju naš TREĆI ELEMENT ili pak da daju neko drugo, osobno viđenje ove teme kroz medij fotografije.

Borislav Božić, prof.

OPĆA PRAVILA:

Organizator natječaja je Fotoklub Rijeka.

Natječaj  TREĆI ELEMENT održava se jednom godišnje.

Sudionik natječaja prijavljuje isključivo svoje fotografije i  preuzima odgovornost  za autentičnost  i sadržaj prijavljenih fotografija.

Fotografije trebaju biti iz 2022. ili 2023. godine i koje nisu izlagane u Rijeci

Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja. 

Autorsko pravo: autor daje suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije izložbe.

Autor treba navesti mjesto i godinu nastanka fotografije. Navođenjem mjesta i godine snimanja, dajemo ozbiljnost i dostojanstvo našoj struci u proučavanju fotografskog stvaralaštva, a i svim drugim stručnjacima u proučavanju teme ovog natječaja.

Organizator će koristiti odabrane fotografije s izložbe za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva.

Neke od izabranih fotografija bit će tiskane na promotivnom materijalu izložbe, npr. na pozivnici za otvorenje izložbe i pratećih manifestacija, na plakatu ili na informaciji za novinare. Svi spomenuti oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Svaki autor čije fotografije budu korištene ili reproducirane u katalogu ili nekoj drugoj publikaciji,   bit će obaviješteni dobit će primjerke tih publikacija u elektronskom obliku na adresu koja je navedena u prijavnici. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora na tiskanim djelima, bit će u potpunosti poštovana.

Izabrane i nagrađene fotografije bit će reproducirane u katalogu, bez plaćanja naknade autorima.

Natječaj:

Tema natječaja Treći element: Voda

Broj fotografija i način prijave:

Autor na natječaj se može prijaviti do šest /6/ fotografija. Kolekcije se ne primaju.

Dopušteni nastavci datoteka: jpg, jpeg.

Veličina datoteke: duža strana ne veća od 4000 pixela i rezolucije 300 dpi.

Tehnika:

Nema ograničenja;  fotografije mogu biti crno-bijele /CB/, monokromatske /M/ ili u boji /B/.

Kotizacija:

Za sudjelovanje na ovom natječaju ne plaća se kotizacija.

Slanje fotografija:

Fotografije zajedno s prijavnicom šalju se na e-adresu: trecifkr@gmail.com 

Nepotpune prijave organizator neće uvažiti.

Komunikacija:

Sudionici izložbe, a državljani su Republike Hrvatske, dokumentaciju ispunjavaju i šalju na hrvatskom jeziku. Sudionici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore dokumentaciju šalju na svom domicilnom jeziku. Za  sve ostale sudionike jezik komunikacije je engleski.

Selektor:

Do zaključenja natječaja organizator će imenovati selektora.

Kalendar izložbe:

Zadnji dan prijave je subota, 11. 11.  2023. godine.

Objava rezultata: Organizator će poslati obavijest svim sudionicima natječaja čiji su radovi prihvaćeni i koje fotografije će biti izložene.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Principij, a otvorenje se planira u subotu 18. studenog u 12 sati. Nakon otvorenja, a najkasnije u utorak, 21. studenog izložba će biti dostupna i na  www.fotoklubrijeka.hr

Nagrade:   

Organizator će proglasiti najboljeg autora i dodijeliti još tri pohvale                        

Katalog:

Organizator će izdati katalog u digitalnom formatu i dostaviti ga  svim sudionicima  natječaja na e-adresu navedenu u prijavnici.

Naš rad možete pratiti na www.fotoklubrijeka.hr i  www.photori.org       

Popunjavanjem  prijavnice i slanjem fotografija autor prihvaća opća pravila i uvjete natječaja TREĆI ELEMENT


[1] Seneka, Rimski filozof,    4. pr. Kr. – Rim, travanj 65. po. Kr.

Komentari su zatvoreni.