IZLOŽBA FOTOGRAFKINJE 2023.

Galerija Principij, 7. – 14. 3. 2023.

U prekrasnoj atmosferi i prepunoj Galeriji Principij otvorili izložbu Fotografkinje 2023. i dodijelili nagrade i pohvale. Svečanost otvorenja izložbe počelo je pripovijedanjem, sjajne pripovjedačice bajki i priča Margarete Perišć iz Zagreba. Zatim sam ja kao predsjednik kluba pozdravio sve prisutne i ukratko obrazložio ideju ove izložbe i razvijanje njene i umjetničke i društvene važnosti. Naglasio sam zbog čega na njoj mogu samo sudjelovati žene, autorice fotografkinje. Iz tih razloga na izložbu nam se uvijek javi znatan broj autorica iz niza zemalja. Nakon moga obrazloženja selektorica izložbe, Marija Lazanja Dušević vrlo je nadahnuto i jezgrovito objasnila umjetniučki status i dosege prijavlkjenih fotografija te svou metodologiju odabira izloženih fotografija. Vrlo detaljno je objasnila nagrađene i pohvaljene fotografije. Nakon ovog stručnog govora podijelili smo priznanja i nagrade uz prigodni cvijet svakoj nagrađenoj autoricai. Predstavnica Grada Rijeke, zamjenica gradonačelnika gospođa Sandra Krpan uz pozdrave i čestitke svima vrlo emotivno je ispričala svoj doživljaj cijelog programa povodom Međunarodnog dana žena. Svima čestitala i prenijela pozdrave gradonačelnika Grada Rijeke, g. Marka Filipovića. Sinoć se preko stotinu posjetitelja radovalo i ovom fotografskom i prazniku demokratije.  

    


PRVA NAGRADA

Mary Crnković Pilaš

Nagrađena je autorica Mary Crnković Pilaš /Hrvatska/  za fotografiju Rainy Days and Mondays , zbog fotografske vještine realizacije prezentiranja emocije, odnosno vještog odabira materijala (zamagljeno staklo, kiša) koje je unijelo mekoću i toplinu te prepoznavanja i odabira modela sjetnog izraza lica, čime je postignuta fluidnost i izrazita emotivnost u fotografije.


POHVALJENE AUTORICE

Pohvaljene su još: autorica Sabina Barišić /Hrvatska/ za fotografiju Krah na kojoj je odabirom crno-bijele tehnike te derutnog interijera i sugestivnog modela, vještim kadriranjem te kontrastom svijetla i sjene postignula naglašenu emotivnost fotografije kojom se uvodi promatrača u intimni svijet promišljanja o socijalnim temama; autorica Sadika Bajutti /Hrvatska/ za fotografiju Pukotine, zbog vještog i promišljenog odabira motiva i  kadra koji doprinose naglašavanju dramatike uz prisutnu simboliku ideje fotografije; autorica Marija Kordić /Hrvatska/ za fotografiju Zalazak sunca, zbog odlične umjetničke komponente koja se odlikuje u slikovitom odabiru motiva, vještom kadriranju i spretnosti tehničke izvedbe fotografije; autorica Nemi Bulat /Hrvatska/ za fotografiju Slojevita poezija, zbog vještine fotografske izvedbe te originalnosti i promišljenog kadriranja koje doprinosi cjelokupnoj simbolici ideje tj. poruci fotografije;  autorica Jelena Č. Vitorović /Srbija/ za fotografiju U društvu senki zbog odabira motiva koji uz promišljeno kadriranje i spretan odabir motiva i boja donosi vizualizaciju prirode na granici s apstraktnim, čemu doprinosi i fotografska spretnost prezentacije reljefnosti tla koja asocira na taktilnost materijal; autorica Helena Oštrić /Hrvatska/ za fotografiju U prolazu zbog  spoja dokumentarne i umjetničke komponente fotografije; autorica  Iris Zoric /Nizozemska/ za fotografiju We Three (My Echo,My Shadow, And Me) zbog vještine uočavanja i prepoznavanja odabira kadra te oštrine čime je ostvarena dojmljivost i ekspresija;  Helena Vidmar /Slovenija/ za fotografiju Dotik sonca zbog dojmljivosti odabira arhitektonskog detalja koji graniči s apstraktnim; autorica Violeta Apostolova /Bugarska/ za fotografiju Claudia zbog iznimne fotografske prezentacije senzualnosti i ženstvenosti modela te topline emocije i mekoće izvedbe postignutu crno-bijelom tehnikom te refleksijom staklene i mokre površine. Čestitke svim autoricama koje su se odazvale na natječaj.


IZLOŽBA

FOTOGRAFKINJE 2023

Fotografija je medij vizualne komunikacije bez koga je život danas nezamisliv. Tekst je oduvijek bio primarni oblik izražavanja kreativnog stvaralaštva i prenošenja poruka, međutim u svijetu distribucije brzih informacija upravo fotografija ima zadatak kratkog sintetiziranja ideje nekog teksta. U području  komunikacija fotografija ima ključnu ulogu za prenošenje poruke, simbola, ideje ili informacije pa stoga ima izuzetnu vrijednost koja je često obogaćena umjetničkim komponentama. Upravo na taj način promišljale su i fotografkinje koje su se prijavile na ovogodišnji natječaj FOTOGRAFKINJE 2023, povodom Međunarodnog dana žena, u organizaciji Fotokluba Rijeka. Na natječaj se odazvalo 117 fotografkinja sa sveukupno 636 fotografija. Većina autorica sudjelovala je sa šest fotografija dok je manji dio njih sudjelovao sa tri do četiri fotografije .

Fotografija kao produkt kreativnog stvaranja ne poznaje spol, međutim upravo ova izložba je prilika da se autorice, sa svojim radovima, okupe na jednom mjestu i prezentiraju nam svoje fotografske interpretacije. Zadana tema bila je slobodna te su joj neke autorice pristupile prilažući ciklus svojih fotografija s određenom vlastitom temom, dok su druge prezentirale različite teme u ciklusu fotografija. Motivi fotografija bili su razni, najčešće oni iz prirode poput pejzažnih ili kratkih bilježenja prirodnih pojavnosti. Određeni dio fotografkinja na svojim radovima odlučilo se za redateljski pristup sa elementima scenografije evocirajući na neka dijela iz povijesti umjetnosti, filma, kazališta ili pak kreacija vlastitih scena kojima je zadatak bio slanje poruke. Dio fotografkinja pristupio je portretiranju s naglaskom na vještinu „hvatanja“  emocije svojih modela,  dio dekonstrukciji arhitektonskih elemenata, detalji kojih graniče s apstrakcijom, dok su ostale odabrale dokumentaristički pristup, često putopisni ili prezentaciju informacije sudjelovanja na nekom događaju (koncertu, utakmici, meču, karnevalu, predstavi ) a sve s ciljem slanja poruke ili informacije uz neizostavno prezentiranje vještine fotografiranja te smislom za umjetničku vrijednost.

Marija Lazanja Dušević, viša kustosica dokumentaristica

Komentari su zatvoreni.