RADIONICA CAMERE OBSCURE

Hommage Nicéphoreu NiépceuŽivimo u tehničko-tehnološkom blagostanju makar što se tiče fotografije. Digitalna tehnologija savršeno je riješila princip automatskog nastajanja fotografije tako da dosta ljudi površno zaključuje i komentira da se tu nema što učiti,  već samo stisneš gumb za okidanje i eto ti slike. Nažalost, danas ih većina tako shvaća i radi fotografiju. Malo njih želi razumjeti suštinu medija,  već su svi sretni u jednostavnom i brzom registriranju vizualnih senzaciji.  


Za sudjelovanje na radionici plaća se kotizacija i to članovi Kluba 10 €, a ostali 20 € na račun kluba /Erste banka/  IBAN HR5924020061100135039  /Swift code ESBCHR22/ u rubriku Opis uplate treba upisati radionica CO 2024.

U cijenu je uračunat sav potrošni materijal, fotopapir, kemikalije itd.


Radionicom camere obscure nudim sasvim drugačiji pristup jer se bavim prapočelom, prirodnim fenomenom, „hvatanjem“ elementarnoga fizikalnog zakona u običnu kutiju. Dakle, obična kutija je dobro polazište za razumijevanje tehnike i tehnologije, te izvrsna platforma za poticanje kreativnosti.  Polaznici radionice korak po korak, usvajaju fundamentalna znanja primjenjiva na bilo kojem suvremenom fotoaparatu te razvijaju vlastiti kreativni fotografski status koji je neovisan od fotografske tehnike.   

Polaznici radionice camere obscure naučit će princip rada fotografskoga aparata, proći će postupak kemijske obrade fotomaterijala te ući u bezgranični prostor kreativne fotografije. Program ove radionice daje temelj razumijevanja tehničko-tehnološkoga i kreativnoga aspekta fotografske slike.

Teme koje se obrađuju na radionici su:

  • Povijesni kontekst i prve spoznaje fenomena camere obscure
  • Princip eksponiranja, komparativni pregled fotoaparata i camere obscure
  • Test snimanje, određivanje vremena osvjetljavanja
  • Snimanje
  • Kemijska obrada materijala
  • Analiza rada

Radionica bi se realizirala u tri susreta i to:  

Petak, 26. 4. 18:00 -19:00 predavanje

Subota, o10:00 – 13:00 sati snimanje, kemijska obrada i analiza snimljenog.

Autor i voditelj radionice: Borislav Božić, prof.   

Komentari su zatvoreni.