Natječaj KIŠNA RIJEKA, RIJEKA POD KIŠOBRANOM


Godine 1897. utemeljena je hobistička fotografija u Rijeci koju Fotoklub Rijeka njeguje sve do danas.


Rijeka, 26. 3. 2024.

Fotografski natječaj za sve punoljetne autore

Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom

Kiša, kiša i samo kiša. Kiša ljetna, zimska, topla, hladna, ledena, tropska, monsunska. Nema kakvih ih nema -negdje više, negdje manje. Neki vape za njom, a nekima je „preko glave“. Bilo kako bilo,  kiša je neminovnost, ona je realnost ove civilizacije,  dio je obnovljivog ciklusa života na ovoj planeti. Dakle, kiša je egzistencijalna supstanca. Dobri poznavatelji prilika i oni koji to statistički prate kažu da je Rijeka najkišovitiji grad u ovom dijelu Europe, a drugi pak potvrđuju da je Rijeka po količini i učestalosti kiše odavno premašila London. Ako je to tako, a izgleda da jeste, onda je kiša jedna od identitetskih odrednica našega grada Rijeke. Zbog te činjenice i te prirodne ljepote i datosti kiše tražimo najbolje i najljepše fotografske interpretacije kiše u Rijeci,  stoga ovogodišnji natječaj  možemo nazvati Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom itd.

Fotoklub Rijeka u ovom istom gradu njeguje hobističku fotografiju već više od 127 godina, živeći s njim svu dnevnu i povijesnu dinamičnost. Rijeka je grad u koji su se ukorijenjavale kojekakve europske i ideološke, i privredne, i obrazovne, i znanstvene ideje i sve je to utjecalo na  njegov identitetski okvir. Nasljeđe je bogato i nemjerljivo, a vrlo često i lako vidljivo kroz  njegov arhitektonsko-urbanistički ambijent. Baš zbog toga nasljeđa i skoro svakodnevnih mijena u  njegovu prostoru,  Fotoklub Rijeka godinama raspisuje fotografske natječaje kojima je cilj na što originalniji način interpretirati naš grad i njegove građane. Želimo uključiti što više autora ili građana u ovu fotografsku akciju pa smo napravili dvije kategorije i to:

 • Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom
 • Rijeka nekad      

PRAVILA NATJEČAJA ZA PRVU KATEGORIJU – KIŠNA RIJEKA, RIJEKA POD KIŠOBRANOM:

 1. Tema natječaja je Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom
 2. Na natječaju mogu sudjelovati samo punoljetne osobe /18 +/.
 3. Svaki autor sudjeluje s najviše šest /6/ fotografija koje nisu starije od tri godine. Poželjno je da fotografije nisu izlagane u Rijeci.
 4. Za sudjelovanje u ovoj kategoriji plaća se kotizacija i to članovi Fotokluba Rijeka 6 € /eura/, a svi ostali sudionici 10 /eura/ na račun kluba /Erste banka/  IBAN HR5924020061100135039  /Swift code ESBCHR22/, u rubriku Opis uplate treba upisati Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom 2024.
 5. Fotografije moraju biti u JPG formatu, minimalne kraće strane 30 cm. Dopuštena veličina datoteke najviše 4 MB.
 6. Fotografije koje se prijavljuju ne smiju sadržavati nikakve autorske zaštitne znakove, vodene žigove ili slično.
 7. Isključivo se šalju u digitalnom  formatu na e-adresu: natjecajifkri@gmail.com
 8. Svaki autor uz fotografije prilaže pravilno popunjenu prijavnicu.
 9. Autor, sudionik ovoga natječaja, ispunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje  da prijavljuje autentično snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
 10. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenoga sadržaja.
 11. Fotografije mogu biti u boji, monokromatske i crno-bijele.
 12. Datoteke fotografija trebaju biti potpisane:  redni broj, ime i prezime autora i naziv fotografije, npr.: 1. Marko Markovic, Trsat.
 13. Kod potpisivanja fotografija /datoteka/ ne koristite kvačice na slovima koja to imaju. Na prijavnici istim redoslijedom upisati fotografije, ali normalno koristiti kvačice na slovima  koja to imaju.
 14. Autorsko pravo: Autor ispunjavanjem i slanjem prijavnice daje suglasnost organizatoru natječajaKišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije fotografskog stvaralaštva i ovoga projekta.
 15. Neke fotografije bit će tiskane na promotivnim materijalima natječaja i izložbe Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom. Svi oblici objave su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Moralna autorska prava, u smislu ispravnoga potpisivanja autora u svim oblicima objave, bit će u potpunosti poštovana.
 16. Ime selektora izložbe organizator će objaviti po zaključenju natječaja.
 17. Organizator će od odabranih i izloženih fotografija izraditi katalog u PDF formatu i dostaviti ga svim sudionicima natječaja na e-adresu koja je navedena u prijavnici.
 18. Nagrade:

S obzirom na to da je tema natječaja grad Rijeke onda su i nagrade vezane za naš grad. S ovim raznovrsnim nagradama želimo objediniti kulturnu, gastronomsku, gospodarsku i svaku drugu realnost i u tom zajedništvu učinimo naš grad vidljivijim, ljepšim, boljim itd.    

Kao glavnu nagradu dodjeljujemo Nagradu Viktor Hreljanović. Viktor Hreljanović rođeni je Sušačanin i dugogodišnji član Fotokluba Rijeka. Kao vrsni autor dao je doprinos u autorskoj fotografioji i u organizaciji fotografskog života Rijeke. Zbog njegova sveukupnog doprinosa fotografskom svijetu i u spomen na njega utemeljili smo nagradu s njegovim imenom. Ovu nagradu   isključivo dodjeljujemo  autoru koji na najkreativniji način interpretira naš grad Rijeku.

 • Nagrada Viktor Hreljanović  sastoji se od plakete uz koju ide i pripadajuće tiskano priznanje s tekstom obrazloženja i novčani dio od 200,00 €.
 • Tri autora dobivaju po knjigu riječkih književnika – potpisane s posvetom i imenom dobitnika nagrade.  Književnici su: Zoran Žmirić, Igor Beleš i Mladen Blažević.
 • Tri pohvaljena autora dobivaju po umjetničku keramiku svjetski proslavljenih riječkih likovnih umjetnika: Borisa Rocea, Dijane Trtanj i Mladena Ivančića.   
 • Restorani Gardens, Primorska konoba i Bistro Mornar nagrađuju tri autora s primorskim ručkom za dvije osobe.
 • Staklooprema sponzorira uokvirivanje triju fotografija do formata 50 x 70 cm. 
 • Certifikat dobivaju autori čije fotografije budu odabrane za izložbu.

Ovo nije kraj nagrada.  Radimo na tome da ih bude još.

DRUGA KATEGORIJA –  RIJEKA NEKAD:

 1. Cilj je ove kategorije prikupljanje neformalnih fotografija naših sugrađana i svih ostalih koji su tijekom vremena fotografirali Rijeku, a koje nisu objavljivane. Ovom kategorijom želimo formirati zbirku fotografija Rijeke nekad viđenu očima „običnih“, „malih“ anonimnih ljudi.
 • U ovoj kategoriji prikupljamo fotografije iz porodičnih arhiva ili autorskih zbirki na način da te fotografije trebaju biti starije od 15, 20, 30, 40, 50 i više godina.

        Mnogi su se naši Riječani u raznim prigodama fotografirali u svome gradu, ali također i turisti ili poslovni ljudi koji su nakratko boravili Rijeci.  Fotografirali su se  na Korzu, Trsatu, luci, tržnici itd. To je za sve njih draga uspomena, a za nas ima izuzetnu dokumentarnu vrijednost jer se na slici vidi dio Rijeke koji se od toga doba do danas najvjerojatnije izmijenio.

 • Neće se prihvaćati fotografije presnimljene iz časopisa ili nekih drugih publikacija ili pak preuzete s interneta.
 • Isključivo se primaju fotografije za koje se zna tko ih je napravio, a ako se ne zna tko ih je snimio, onda se potpisuje onaj u čijem je vlasništvu fotografija trenutno.
 • Orginalne fotografije treba presnimiti ili skenirati i poslati nam ih u digitalnom obliku. Ako ne umijete presnimiti, onda nam možete poslati originale i mi ćemo to profesionalno uraditi, a originale vam vratiti.

Adresa za slanje materijala klasičnom poštom je:

Fotoklub Rijeka

Ul. Pod Voltum 4

51000 Rijeka

Hrvatska

        Digitalni materijali /presnimljene fotografije/ šalju se na e-mail:natjecajifkri@gmail.com

 • U ovoj kategoriji nemamo nagrade, ali zato svaki sudionik dobiva od organizatora zahvalnicu i njegovo se ime trajno upisuje u knjigu donatora Fotokluba Rijeka.
 • Važan savjet ili preporuka za sve sudionike u ovoj kategoriji je da se oslobode pogrešne floskule da „ovo nije umjetnička fotografija“. Nama je svaka fotografija važna pa  iako nije najbolja u tehničkom smislu, u dokumentarnom statusu je jako bitna. Zato ne prosuđujte je li neka fotografija dobra ili nije, već nam je pošaljite.  Možda će nam baš ona dati neki dragocjeni podatak o našem gradu Rijeci.
 • Za sudjelovanje u ovoj kategoriji ne plaća se kotizacija.
 • U ovoj kategoriji nije ograničen broj prijavljenih fotografija.

KALENDAR NATJEČAJA:

– 26. 3. 2024. objava natječaja

– 31. 5. 2024. zadnji dan prijave do ponoći  na natjecajifkri@gmail.com

                 – 15. 6. 2023. otvorenje izložbe u 12 sati u Galeriji Principij

              Uz fotografije u istom e-mailu treba priložiti ispunjenu prijavnicu. 

Predsjednik Fotokluba Rijeka

Borislav Božić, prof. 

Komentari su zatvoreni.