PUTOVANJE PO ISTRI

Izložba članova Fotokluba Rijeka

24. 6.- 1. 7. 2023.

Evo malo atmosfere s otvorenja. Autorima, prijateljima i svim posjetiteljima prigodnim riječima obratio se i pozdravio ih je naš član Paulino Girotto, a u ime Sekcije mladih prisutne je pozdravila i obrazložila važnost Sekcije mladih u okviru rada našeg Kluba njihova voditeljica Sandra Polić Živković.


Putovati, putovati i samo putovati…

Sve se mijenja i sve evoluira. Naprosto, napredak je neminovan u svim vidovima ljudskoga života, ljudskoga  djelovanja. Nekada, a ne tako davno, u tim vremenima posebnih znanja i mogućnosti,  rijetki su putovali i fotografirali.  Nisu svi imali fotoaparat i nisu znali rukovati njime, odnosno nisu svi znali u tehničkom smislu napraviti korektnu i upotrebljivu  fotografiju. Ako bi netko putovao, osobito nekamo daleko, u neke egzotične krajeve, to je bio važan i poseban događaji jer je postojala tek poneka informacija o tom  dalekom mjestu, a rijetko i slika, fotografija koja bi na neki način donijela dokumentarnu informacije o tom području. To su bila vremena u kojima se taj putnik, izletnik, turist, ako je nosio fotoaparat, morao posebno pripremati kako bi na putovanju napravio seriju fotografija. Nakon povratka priredio bi izložbu uz prigodno predavanje o tom svom putovanju objašnjavajući pokazane slike ili slajdove. Bio je to događaj ne samo za autora putnika već i za zajednicu ili interesnu skupinu, jer su se na vrlo topao i intiman način prenosile informacija o tamo nekome, za mnoge nedostupnom, mjestu ili području.  

Eto nasreću, ta vremena u kojima su rijetki mogli putovati daleko su iza nas. Danas živimo u vremenu u kojem je putovanje dostupno skoro svima i svi fotografiraju. Ta se današnja fotografija objavljuje isti čas na kojekakvim društvenim mrežama, a sve više i posredstvom suvremenih nomada i njihovih pametnih telefona ili čega već pa mi „živimo“ neka daleka mjesta i područja u realnom vremenu. Ništa nije nedostižno ili tako daleko da već sutra ne možemo biti tamo i svjedočiti naš boravak serijom fotografija. Ako je nekada bilo važno napraviti fotografiju u njenoj najelementarnijoj dokumentarnoj formi, danas se od putnika, izletnika, turista traži ne ta suhoparna dokumentarnost, već osobni doživljaj, osobno viđenje. Dakle, traži se neka vrsta nadgradnje, traži se originalnost, traži se kreativni pristup. To je i logičan slijed jer je tehnologija na toj razini da ne treba previše muke kako bi se dobila sasvim upotrebljiva fotografija.  Sada je bitna inovativnost fotografa u primjeni te – skoro savršene tehnologije – pa iz tog razloga još uvijek imamo interes pokazivati i gledati fotografije s putovanja već odavno poznatih i proputovanih mjesta.

Fotoklub Rijeka je u svojoj stoljetnoj dugoj povijesti svake godine u nekoliko navrata organizirao putovanja, fotografske izlete, poslije kojih je priređivao izložbe. I ova izložba fotografija Putovanje po Istri jedna je od takvih. Na našem jednodnevnom izletu, 4. lipnja posjetili smo  razrušenu utvrdu u Kožljaku i „pijanu prugu“. Nakon toga uputili smo se u napušteno selo Kotli kroz koje protječe rijeka Mirna. Mirna je u tom svom protoku načinila niz udubljenja u koritu, u stijenama, koja izgledaju kao male jame, posude, kotli po čemu selo dobiva i ime. Zbog nagloga ljetnog pljuska rijeka je nabujala pa nam je taj fenomen u koritu rijeke izostao. Mogli smo samo fotografirati tu ogromnu količinu mutne i prljave vode koja, kovitlajući se nemilosrdnom snagom, tuda protječe. Poslije smo svratili u Hum, najmanji grad na svijetu. Taj mali, skoro napola razrušeni gradić, živi mirni život sa spoznajom da su grad i da su najmanji. Obišli smo i Aleju glagoljaša kao važan identitetski kulturno-historijski spomenik. Na kraju smo se zaustavili u Roču, tipičnom malo istarskom gradiću. Nakon kratke šetnje, pokoje snimke i popijene kave vratili smo se u Rijeku.

Na ovoj izložbi svaki je autor zastupljen s četiri fotografije.  Među autorima su i članovi Sekcije mladih Fotokluba Rijeka. Pored izložbe fotografija tu je i dokumentarni video o našem izletu Darka Stančića.  Ovo su naši putnici i izlagači: Thea Pavlin, Radojka Pantović, Paulino Girotto, Đoko Glušica, Borislav  Božić, Darko Stančić, Ljiljana Dorčić, Dario Dorčić, Sandra Polić Živković, Laura Pavičić, Lucija Čugalj, Marina Mihaljević, Mila Ramljak i Bruno Donadić.

Ovu tradiciju fotografskih izleta klub nastavlja i dalje, a najvjerojatnije najesen negdje u Gorskom kotaru.

Predsjednik Kluba:

Borislav Božić, prof.

Komentari su zatvoreni.