NATJEČAJ ČOVJEK I GRAD

Rijeka, 5. listopada 2015.

epa02727881 A photograph taken on 09 May 2011 shows two boys playing soccer at the Babilonia "favela" ("shanty town") in Rio de Janeiro, Brazil. This area was occupied by police forces in November 2008 and attracts tourists from all over the world to visit its alleys and other attractions, including a sculpture devoted to the 'King of the Pop', late US musician Michael Jackson, who filmed there in 1996 the videoclip for the song "They don't care about us".  EPA/MARCELO SAYAO
FOTOGRAFSKI NATJEČAJ ČOVJEK I GRAD

Natječaj organiziramo povodom Svjetskog dana urbanizma

Čovjek i grad
Izašao je čovjek poodavno iz spilje, sagradio prvu kuću, pa njegov susjed napravi drugu, pa još jedan i gle – nije više sam. Umnožiše se i kuće, i ljudi i brzo jedni pored drugih stvoriše grad. I svi hoće u taj grad. Neimari ga šire, misle i domišljaju, grade grad. Grad je velik i moćan, grad je živ i kompleksan. Grad više nije grad, već on raste i izrasta u velegrad; polis u metropolis, a on pak u megapolis.
Ni kuća više nije običan kocka. I ona se mijenja. Forma joj je neobična i više podsjeća na uvećanu apstraktnu skulpturu nego na kuću, a kuća jest. I tako umnožene kuće kojekakvih oblika i veličina čine grad. Čine taj čudesni grad živim organizmom u koji svi hoće, a rijetki iz njega odlaze. Grad je suautorstvo i praznik za oči svih umjetničkih praksi.
Grad i čovjek, čovjek i grad povijesno su, sudbinski i egzistencijalno uvezani. Nerazdvojivost ili sljubljenost je trajna vrijednost čovjeka i grada ma koliko samo naizgled jedan bio mali, a drugi se od maloga grada odmetnuo do megagrada.
Povijest fotografije kakvu mi danas poznajemo jako je kratka u odnosu na čovjeka i u odnosu na grad. A opet, ma koliko je kratka ta povijest, ona sudbinski bilježi i arhivira ljepotu postojanja, igru nadmetanja moći i veličine čovjeka i grada.
Cilj ovoga fotografskog natječaja je da propituje odnos toga naizgled malog i izgubljenog a bezgranično moćnog čovjeka u suodnosu s gradom, pa bio on ili Kastav, ili Vladivostok, Grenobl, Rijeka, Čačak, Barcelona, Prnjavor, Singapur, Dubai, grad Grobnik ili pak Hum.
Dakle, realitet čovjeka i grada možete interpretirati s kulturološkoga, povijesnog, socijalnog, egzistencijalnog ili bilo kojeg drugog aspekta. Pristup temi je potpuno osoban i individualan.
Želim vam sretno i uspješno sudjelovanje na natječaju.

Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka

Ovdje preuzmi Pravila natječaja

Ovdje je Prijavnica

Komentari su zatvoreni.