FOTOGRAFKINJE 2014.

FOTOGRAFKINJE 2014

Ovako je bilo na otvorenju izložbe

Život i svijet u fotografskoj slici

Galerija Principij iz izložbe u izložbu otvara prostore komunikacijskog dijaloga, širenja vizualne kulture i ozbiljnog promišljanja fotografske slike. Jedina je galerija u Rijeci specijalizirana za fotografiju. Tijekom svoga djelovanja potvrdila je profesionalnost pristupa ovome mediju i ozbiljni napor da se dosegne standard fotografskog umijeća.

Osmomartovsko okupljanje fotografkinja nastavak je cjelovitog likovnog projekta osmišljenog 2010. koji do danas ima sigurni i redoviti tijek, do danas je zadržao naboj stvaralačke radosti i energije, vitalnost onih kreativnih niti koje prožimaju stvarnost i zapažaj stvarnosti, koje podrazumijevaju osobno viđenje, autorov ulog, osobni pristup, vlastitost stvaralačke vizije.

Ovogodišnja izložba okupila je 152 autorice iz čitave Hrvatske, jednu sudionicu iz Londona i jednu sudionicu iz Novog Sada. Od 843 prijavljenih fotografija za izložbu je selektirano njih 152. Zanimanje za fotografiju, dakle, raste, sve se ozbiljnije uočavaju njene estetske dimenzije, uvažavaju njene izričajne mogućnosti i autentične interpretacijske vrijednosti, fotografija se sve više prepoznaje kao nezaobilazni kulturni i estetski medij. Vjernost motivu fotografske slike i njena veza sa stvarnom slikom stvarnosti postaje tek polazište i usputno obilježje, a sve više se pozornost usmjerava na likovna obilježja, na egzistencijalna promišljanja, na čovjekovu uronjenost u samoću, na komentare i poruke svijeta u kojemu jesmo, na neraskidivo prožimanje života i umjetnosti.

Izabrane su i izložene one fotografije koje izražavaju kreativni duh, koje na zanimljiv, inventivan i intrigantan način komentiraju život i svijet, koje provociraju svojim porukama, zrelošću promišljanja i smjerom traganja u mediju fotografije. Tri nagrade dodijeljene su sasvim različitim fotografskim pričama: jedna je nadrealistička, subjektivna, okrenuta čovjeku i njegovim unutrašnjim prostorima u kojima je teško odvojiti stvarno i nestvarno, zbilju i san; druga je artistička, objektivna likovna činjenica jasno pročišćene vizualne čitkosti i pomno suprotstavljenih odnosa svjetla i sjene; treća je impresivna lirska podvodna priča o dvoje u vječnom traganju za bliskošću i ljubavlju.

Branka Arh
Prva nagrada za najbolju fotografiju izložbe pripala je Karmen Stošić za fotografiju „Lutkin san“.
F - 2-9

Drugu nagradu dobila je Neda Rački za fotografiju „Crno-bijelo“.

F - 1-4

Treća nagrada dodijeljena je Ivani Pavlović za fotografiju „Testiranje“.

F - 4-7

Diplomama u ravnopravnom rangu nagrađene su: Valentina Bunić za fotografiju „Odsutnost“, Tamara Gkikas za fotografiju „Stil life“, Senka Jurković Gros za fotografiju „Tramvaj u snijegu“,Biljana Knebl za fotografiju „Portret s drvećem“ i Aleksandra Orlić za fotografiju „Solo u duetu“.

Pohvalama su nagrađene: Majda Anić za fotografiju „Toplo ili hladno“, Anja Dimitrijević za fotografiju „Ego peeking throu“, Vesna Đukić za fotografiju „Na krovu“, Lucija Ukić za fotografiju „Riječki gat“ i Marijana Žvan za fotografiju „Balet“.

Evo i cijele izložbe

Komentari su zatvoreni.