SLAVKA PAVIĆ

slavka_pavićSlavka Pavić

Rođena je 20.10.1927. godine u mjestu Jajce, RBIH. Srednju školu završila je u Daruvaru. Godine 1946. upisuje se na Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Član je Fotokluba Zagreb od godine 1951. Od godine 1952. izlaže svoje radove na izložbama u zemlji i inozemstvu. Od tada do danas sudjeluje na 258 izložbi od čega su 43 bile međunarodne. Pri tome je osvojila 79 različitih nagrada i priznanja. Veliki poticaj u radu joj je za života dao njen suprug, istaknuti hrvatski fotoumjetnik Milan Pavić, tako da je postala veoma rano izuzetna autorica brojnih fotografija i ujedno bila je dragocjen suradnik suprugu.

Imala je 12 samostalnih izložbi i to: 1958. godine Izložba fotografije ‘Četvorice’ u Fotoklubu Zagreb u Zagrebu;1981. godine Izložbeni prostor Mjesne zajednice ‘Mlinovi’ u Zagrebu;1983. godine Galerija ‘Triglav’ u Kopru;1983. godine Galerija ‘Piran’ u Piranu;1983. godine Galerija ‘Slon’ u Ljubljani;1983. godine Galerija ‘Znak’ Peščenica u Zagrebu;1985. godine Galerija Konferencije za aktivnost žena, Zagreb;1988. godine Galerija ‘Prozori’ čitaonice i knjižnice Peščenica u Zagrebu;1991. godine Galerija LIKUM, Dežmanov prolaz u Zagrebu;1993. godine Galerija LIKUM, Dežmanov prolaz u Zagrebu;1996. godine Izložbeni prostor Tvornice Nikole Tesle u Zagrebu; i 1998. godine Galerija Spot, Fotokluba Zagreb u Zagrebu.

Na poznatoj izložbi u Domu HDLU Hrvatske u Zagrebu 2004. godine Slavka Pavić se predstavila sa četiri svoje fotografije.

Njezine likovna ostvarenja kao pojedinačne fotografije, zaokružene cjeline ili ciklusi nalaze se u sastavu Zbirki hrvatske fotografije u: Fotoklubu Zagreb, Muzeju grada Zagreba, Etnografskom muzeju, u Zbirci Galerije Badrov i u mnogim privatnim zbirkama. Isto tako njene fotografije Stalni postav Hrvatske fotografije u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Treba istaći i to da se mnoga fotografska ostvarenja u izložbe i monografije: Hrvatska fotografija od 1950 godine do danas – Muzej suvremene umjetnosti 1993. godine; Fotografija u Hrvatskoj od 1948. do 1951. godine – Muzej za umjetnost i obrt 1994. godine; Almanahu Zagrebačke fotografije- Fotoklub Zagreb 1978. godine i u monografiji Majstori Hrvatske fotografije u izdanju Fotokluba Zagreb i Matice Hrvatske 2006. godine.

Njezine fotografije su objavili mnogi časopisi i revije, posebno Telegram i Oko, mnoga izdanja Školske knjige Zagreb i razne turističke edicije. Njene fotografije se nalaze kao ilustracije u mnogim monografijama kao što su: Tisućljetni Zagreb; Hrvatsko Zagorje i Međumurje; Plavi Jadran i otoci; Prirodna baština Hrvatske; Naša domovima i dr.

Od godine 1961. nositelj je počasnog umjetničkog zvanja Fotoamater I. Klase koje joj je dodjelio Fotosavez Hrvatske, a od 2005 godine Istaknuti izlagač Fotokluba Zagreb, koji dodijelio Upravni odbor Fotokluba Zagreb.
Tijekom godina član je Upravnih odbora Fotokluba Zagreb. U posljednih je deset godina bila je predsjednica, a sada je članica Suda časti Fotokluba Zagreb.

Jedna je od osnivača tzv. Ženske sekcije Fotokluba Zagreb, koja u vremenu od godine 1973. pa sve do godine 1988. igra zapaženu ulogu među fotografkinjama iz bivše države Jugoslavije. U tom vremenu članice Ženske sekcije Fotokluba Zagreb redovito održavaju svoju godišnju izložbu fotografije pri čemu Slavka Pavić zauzima istaknuto prvo mjesto. Ona je jedina članica te sekcije koja je u tom razdoblju izlagala svoje radove na svih šesnaest uzastopnih godišnjih izložbi fotografije.

O fotografskom kreativnom radu i djelovanju

Prošlo je punih pedeset godina kako je Slavka Pavić zakoračila u prostorije Fotokluba Zagreb. Od tada traje njezino druženje s kamerom, iz kojega će izrasti doista impozantan i posebno kvalitetan opus. U njenom opusu ni jedne osrednje fotografije. Slike su to koje pamtimo i koje želimo ponovno vidjeti. Velik dio njezinih radova preslika je njezina načina života — samozatajnosti, samodiscipline i kreativnosti. Njezina fotografska ostvarenja su zaista je vrijedna, izrasla iz tradicije i prihvaćanja modernog. Njezine radove krasi stvaralačka sigurnost, zbog koje svako njezino djelo postaje kristalno jasno.
Njezina umjetnost skladno je jedinstvo klasičnoga i modernog. Težeći mudroj ravnoteži u izrazu, stvara originalne fotografije, bilo da je riječ o urbanom pejzažu, ljudskim figurama ili prirodi. Ponešto naglašen geometrizam čudesno se isprepleće s fotografskim blistavilom, svjetlom koje pridonosi izražajnom skladu i vrlo smišljenu kompozicijskom doziranju. Njezino fotografiranje nije padalo pod utjecaj novih trendova nego je isključivo proizvod njezina vizualnog i duhovnog sazrijevanja.

Slavka Pavić, Fotograf Slavka Pavić, Izlozba Slavka Pavić, Jesen Slavka Pavić, Magleno_jutro Slavka Pavić, Pomak
O liku i djelu Slavke Pavić, u više navrata su pisali; Slobodan Tadić, Dalibor Foretić, Josip Depolo, Vladko Lozić, Đuro Greisbach, Mladen Hanzlovsky, Đurđa Miler, Milanka Šaponja, Vladimir Jakolić, Višnja Golački, Goran Malić, Fedor Vidas, Joža Ladović, Branka Hlevnjak, Malina Martić-Zuccon, Marija Tonković, Dubravka Osrečki Jakelić, Ana Lendvaj, J. Mandić, Olga Vujović,Ivica Župan, Vinko Šebrek, Zdenko Kuzmić i Želimir Koščević.
U Zagrebu 17. srpnja 2006. godine Za Upravni odbor Fotokluba Zagreb
Vinko Šebrek, predsjednik
prof. Zdenko Kuzmić
voditelj galerije Spot FK Zagreb

Komentari su zatvoreni.