BORISLAV OSTOJIĆ

1503307_206438052885872_1519859103_nBorislav Ostojić

Rođen je u Imotskom, 1937.godine. Poslije završene gimnazije u rodnom gradu dolazi u Rijeku na studij hrvatski jezik s književnošću i bibliotekarstvom što i završava na Pedagoškoj akademini 1968. godine. Radio je kao nastavnik i knjižničar u Rasinji i Velikom Pogancu (kod Koprivnice) te u Rijeci. U Osnovnoj školi Bobijevo, uz rad u knjižnici i nastavi vodio je i sekciju kino i foto-amatera. S mjesta ravnatelja Osnovne škole Bobijevo došao je (1974.) na mjesto glavnog i odgovornog urednika Galeba (izdavač Novi list). U redakciji Novog lista bio je urednik crne kronike, rubrike kultura i tribina te urednik-reporter u Tjednom Novom listu.
Pisao je književnu i kazališnu kritiku. Autor je dvadesetak novinskih feljtona.
Dobitnik je Zlatnog pera (1982.), godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva i Sunca (1989.), godišnje nagrade za javno informiranje Narodne tehnike Hrvatske (za višegodišnje pisanje o zbivanjima na području tehničke kulture – u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji).
Redovni je član Hrvatskog novinarskog društva.
Umirovljeni je novinar od 1992. godine. Član je Izvršnog odbora Ogranka umirovljenih novinara HND Primorsko-goranske županije.
Objavljene su mu tri zbirke pjesama te jedna slikovnica za predškolski uzrast (u suradnji sa slikarem Vojom Radoičićem). Autor je knjige o riječkom dramskom amaterizmu i glumcu Daliboru Frydi – Pola stoljeća kazališne ljubavi te Parapsihologijskog rječnika, biografije dr. Kajetana Blečića i monografije riječkog Crvenog križa. Uz autorski tekst, u dijelu navedenih knjiga objavio je i velik broj fotgrafija.
Više od pola stoljeća aktivno se bavi dokumentarnom i umjetničkom fotografijom. Kao profesionalni fotoreporter radio je u zagrebačkom Studentskom listu (1957.-1960.) Imao je tri samostalne izložbe (Rijeka, Delnice, Ogulin), a sudjelovao je na više od dvjesto izložaba umjetničke fotografije u bivšoj SFR Jugoslaviji. Dobitnik je 35 nagrada za umjetničku fotografiju. Izlagao je na skupnoj izložbi umjetničke fotografije Sedmoro riječkih fotografa iz 70-ih (2007., u organizaciji Gradskog muzeja Rijeka) i +70 – izložbi četvorice najstarijih (počasnih) članova Foto kluba Rijeka (2009., u organizaciji Foto kluba Rijeka).
Pripadao je (70-ih godina prošlog stoljeća) grupi sedmoro najaktivnijih i najuspješnijih članova Foto kluba Rijeka koji su u tom razdoblju obilježili riječku amatersku umjetničku fotografiju. U istom razdoblju obnašao je (u jednom mandatu) i dužnost predsjednika Foto kluba Rijeka te člana Izvršnog odbora Foto saveza Hrvatske (u dva mandata).
Počasni je član Foto kluba Rijeka.
U posljednja četiri desetljeća foto-kamerom bilježi sva značajnija zbivanja na otoku Susku, posebno usmjeren na portrete autohtonih Suščana.
Njegovo foto-oko podjednako je došlo do izražaja u crno/bijeloj (analognoj) kao i u kolor-fotografiji (analognoj i digitalnoj). Nenametljiv u prezentaciji svojeg fotografskog djelovanja i danas može poslužiti mlađim generacijama kao primjer ustrajnog istraživanja na području fotografije. Njegov fotografski moto je – fotografije ne snima foto-kamera već čovjek koji je drži u ruci.

MARTN MORIN – RIJETKI ili I KAD JE NAJTEŽE NE ODUSTATI nogomet na otoku Susku Ostoić Borislav, Mladić za klavirom, 1976. Ostojić Borislav, Pod kamenim svodom, Ostojić Borislav, Svjetla pozornice No 3, 1976. Susačka tvornica za preradu ribe SUŠČANKE SU I TRUDNE RADILE NAJTEŽE POSLOVE

Komentari su zatvoreni.