PRIČE IZ SVAKODNEVLJA

Izložba fotografija Jadranke, Ingrid i Gordane

Galerija Principij, Rijeka, Pod voltun 4, od 24. do 29. 11. 2014.

Jedan od važnih aktivnosti kluba je i promoviranje rada svojih članova kroz pojedinačne ili manje skupne izložbe. Izložbe su uvijek poticaj za preispitivanje vlastitog rada, a i rada kluba kao organizatora fotografskog života. Program i aktivnost kluba uvijek je u suglasju s članstvom i time promovira duh zajedništva i ideju zbog koje su se članovi i udružili. Dobrovoljnim članstvom i afirmativnim suradničkim odnosom spram drugih članova klub je postao prostor u kojem se ostvaruju različite ideje. Sloboda i pluralizam rada i ideja osnovno su obilježje ove fotografske udruge. U našoj dugovječnoj povijesti fotografija je afirmirana sa svim svojim interpretativnim mogućnostima. Taj duh slobode fotografskog stvaralaštva njegujemo kroz niz programa koje realiziramo sa svim dobnim skupinama, s aktivnim članstvom i građanima koji iskažu interes za suradnju.

PRIČE IZ SVAKODNEVLJA

Svakodnevlje je nešto što u kontinuitetu traje, nešto što nas definira u ritmičnim ponavljanjima dnevnih obaveza. Svakodnevlje je naš i mentalni, i fizički prostor i u kojem je, čini nam se, sve znano, a ako ga malo „zagrebemo“, ustvari otkrivamo sasvim novi svijet. Otkrivamo nešto što je s nama svakodnevno, a nepoznato, otkrivamo paralelni svijet za kojeg često nemamo vremena u tom našem ustaljenom i stereotipnom ponavljanju. Pronalaziti zanimljivosti u tom i takvom uobičajenom svakodnevnom životu znači otkrivati vrijednosti koje daju smisao sumornosti svakodnevlja.
Ovo je izložba naših triju članica: Jadranke Herak, Ingrid Jerković i Gordane Ivičić koje svojim pristupom fotografiji i motivu otkrivaju sve te zanimljivosti koje jesu tu u našem okruženju, a za nas su neprimjetni. Čas su to široki otvoreni kadrovi ambijenta mora, a čas detalji s nekakvog događanja. Ove se naše tri članice, pored svojih profesionalnih radnih obaveza, ne odvajaju od fotoaparata i fotografskog istraživanja. One su tipične predstavnice hobističke fotografske scene.

 


Jadranka AA

Jadranka Herak

Rođena je 1954. u Šibeniku gdje završava srednju školu, a djetinjstvo i mladost provodi u Vodicama. U Rijeci živi od 1973. godina kad dolazi na studij ekonomije koji završava te se tu i zapošljava. U svijet fotografije ulazi u ozbiljnoj dobi i od 2007. godine fotografija je njeno dominantno interesno područje. Fotoaparat i snimanje postali su balans i uravnoteženost koje život čine ugodnim i lijepim. Stisak gumba za okidanje i zvuk „klika“ na aparatu, iščekivanje su i uzbuđenje radosti snimanja koji Jadranku definiraju kao autoricu pune strasti s hobističkim predznakom. Član je Fotokluba Rijeka od 2009. godine.
Dosad je izlagala na mnogobrojnim izložbama i osvojila niz priznanja i nagrada: pohvala za kolekciju „Skakutanje“, Koprivnički salon fotografije, „Sretno dijete – sretna obitelj“ 2011. g. u kategoriji „Sretno dijete“. Na istom salonu godine 2012. pohvala u kategoriji „Sretna obitelj“ s fotografijom „Sportska obitelj“, diploma za kreativne dosege s fotografijom „Maestral“ na izložbi “Rijeka noću“ 2011. g. te diplomu za noćni ugođaj na 18. međunarodnoj izložbi “Otok i more 2013.” S fotografijom “Čekajući goste” dobiva diploma 2013. na godišnjoj Inventuri FK Rijeka za umjetničku vrijednost. Drugu nagradu osvaja na natječaju sportske fotografije 2013. godine. Sudjeluje na natječajima: “Homo si teć”, “Photo Ri”, „Fiumanka – jedrima u Europu 2013.“, „Aktualna riječka fotografija“ kao i na izložbama: “Riječka priča” u Vukovaru, „Homo si teć“, „Photo Ri“, „Rječina photo tour“, „ Fotografski doručak“, „ Županija u jednom danu“, „Jedra Kvarnera“, „Treći element“ i druge.


ingrid_jerkovic_portret AA

Ingrid Jerković

Rođena je 1960.godine u Rijeci. Završila je Hotelijerski fakultet, Odjel za strane poslovne jezike godine 1981. u Opatiji. Polazi i završava školu fotografije Fotokluba Rijeka 2010. i od tada je redovni član ovoga fotografskog društva. Fotografiji pristupa spontano i motive crpi iz vlastitog okruženja. Često putuje i s tih putovanja donosi serije fotografija zanimljivog sadržaja. Otvorenog je duha i željna učenja i novih spoznaja u fotografskom stvaralaštva. Rado pomaže drugima i često svojim dobrovoljnim radom podupire rad Fotokluba Rijeka. Prvi put izlaže 2010. u galeriji Kunst. Te godine sudjeluje i na godišnjoj izložbi „Inwentura Fotokluba Rijeka“, a već 2011. sudjeluje na izložbi “Fotografkinje”, “Rijeka noću”, “Grad i voda, voda i grad”, “Inwentura 2011”. Početkom 2012. godine u okviru Fotokluba Rijeka pohađa radionicu Camera obscura. Nakon toga slijedi izložba “Camera obscura” te izložbe “Fotografkinje” i “Aktualna riječka fotografija”. Na izložbi “Suživot” dobiva diplomu za 6 fotografija, a na izložbi ” Treći element” pohvalu. Krajem godine sudjeluje na izložbi “Inwentura 2012”. Godine 2013. u galeriji Principij sudjeluje na izložbama “Fotografski doručak”, “Riječina photo tour”, „Fotografkinje 2013“ te „Fotografski doručak u Delnicama“.


goga_portret

Gordana Ivičić

Rođena je 1959. godine u Rijeci gdje odrasta i školuje se. Završila je odgajateljsku školu – predškolski odgoj, ali se zapošljava kao službenica u prijevozničkoj firmi u kojoj provodi većinu radnoga vijeka. Sad radi kao turistička radnica i uspijeva spojiti profesionalni posao i svoju ljubav prema fotografiji. Radoznalog je duha tako da često polazi i završava razne edukacijske programe. Interes i ljubav prema fotografiji nosi još iz osnovne škole jer je kao članica fotosekcije sudjelovala na učeničkim natjecanjima i osvajala nagrade. Povratak fotografiji desio se 2009. godine sudjelovanjem u humanitarnoj akciji Fotokluba Rijeka te kupovinom malog digitalnog aparata i učlanjenjem u naš klub.
Redovito sudjeluje na klupskim izložbama i drugim javnim fotografskim natječajima. Sudjelovala je na izložbi „Otok i more“, a na natječaju „Grad i voda“ 2011. godine dobiva pohvalu za fotografiju „Grad na vodi“. Na utrci Downhill u Buzetu 2012. godine osvaja treću nagradu za fotografiju „Sutra“. Godine 2013. sudjeluje na natječaju za sportsku fotografiju „Odlučujući trenutak“ i dobiva pohvalu za fotografiju „U letu“. Na natječaju „Jedra Kvarnera“ 2014. osvojila je drugu nagradu za fotografiju „U zaklonu“.

Komentari su zatvoreni.