ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2014.

NASLOVNA11

IZLOŽBA SPORTSKE FOTOGRAFIJE

ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2014.

ORGANIZATORI:

ZAJEDNICE SPORTOVA PGŽ,
SAVEZA SPORTOVA ISTARSKE ŽUPANIJE I
REGIJSKE PISARNE OLIMPIJSKOG KOMITETA SLOVENIJE IZ KOPRA

SUORGANIZATOR: FOTOKLUB RIJEKA

NADMETANJE
Izložba sportske fotografije pod nazivom „Odlučujući trenutak“ održava se već šestu godinu u kontinuitetu. Ove godine u natječaj je uključena i Istarska županije te Obalna kraška regija u susjednoj Sloveniji tako da on poprima i međunarodni karakter. Prijavilo se 65 autora s 403 fotografije – dosad najviše i po broju autora i broju fotografija. Impresivan je to slikovni materijal s temom sporta. Čovjeka oduševljava moć i vještina ljudskog tijela s jedne strane, a s druge preciznost i osjećaj snimateljevog oka da „uhvati“ taj ključni, odlučujući trenutak. Ova fototeka čini zbirku tih trenutaka, ne samo u profesionalnoj nego i u rekreativnoj sportskoj aktivnosti. Ljepotu ili misao gledanja ovog materijala poremete dnevna incidentna događanja u sportskom svijetu. Ako interesi pojedinaca ili manjih skupina u svim područjima, pa tako i u sportu, postanu dominantni ili se mimoilaze s općeprihvaćenim normama i interesima većine, nastaje nepopravljiva šteta. To je problem koji je kao balast prisutan na mnogim sportskim okupljanjima. Javna manifestacija ljepote sporta s „utezima oko nogu“ neriješenih organizacijskih problema, umanjuje vrijednost svakog uspjeha. Zamagljuje sliku. Čovjek i gradi i razgrađuje. Čovjek je uvijek u centru, u epicentru i lijepoga i ružnoga. Čovjek je svemoguć. Čovjek – još uvijek neistraženi ambijent ovog svemira.


Pet se pojedinaca, svaki sa svojom i vizijom sporta i fotografije, sastalo ovom prigodom kao Prosudbena komisija za vrednovanje i procjenu prijavljenih fotografija na natječaj „Odlučujući trenutak 2014“. Oni su: Sonja Polšak, predsjednica Sportskog saveza grada Kopra, Dario Koraca, glavni tajnik Saveza sportova Istarske županije, Darko Ivošević, glavni tajnik ZS PGŽ-a, Nikola Kurti, službeni fotograf ZS PGŽ-a (članovi) i Borislav Božić, prof., Fotoklub „Rijeka“ (predsjednik). Nakon nekoliko uvodnih rečenica o načinu i metodologiji biranja i vrednovanja, pregledan je pristigli materijal. Kroz niz prelistavanja, selektiranja i odvajanja odabrali smo 52 fotografije od 30 različitih autora.


PRVA NAGRADA

Marko_Mavec BEACH-VOLLEY-ANKARANSvi su se članovi Prosudbene komisije vrlo brzo usuglasili da prvu nagradu zaslužuje Marko Mavec, autor iz Slovenije za fotografiju „Beach volley – Ankaran“. To je fotografija s najoriginalnijim autorskim pristupom temi. Snimljena je iz gornje pozicije, iz ptičje perspektive, u trenutku skoka igračice odbojke na pijesku i njenog zamaha za serviranjem. To je ključni trenutak ove scene. Promatrač iščekuje uspješnost dovršenja započete akcije, ali je prisutna dvojbu o tome hoće li ili neće lopta odletjeti u željenom pravcu nakon šuta koji slijedi svaki čas.


DRUGA NAGRADA

RIJEKA 27.07.2014 I.HNL,JADRANSKI DERBI  RIJEKA - HAJDUK FOTO RONI BRMALJ

Drugu nagradu zasluženo smo dodijelili Roniju Brmalju za fotografiju „Anas Sharbini“. Lopta je u mreži, goooool! Sva muka i radost postignutog uspjeha u grču je lica igrača čije tijelo poput ispaljene strijele prati loptu na njenom pobjedničkom putu. Ovo je vrhunac akcije koju je autor uspio snimiti u najnapetijem trenutku.


TREĆA NAGRADA

Arsen_Miletić 6. kad žena uzme kormilo u svoje ruke

Prosudbena komisija odlučila je da treću nagradu dobiva Arsen Miletić za fotografiju „Kad žena uzme kormilo u svoje ruke“. Fotografija odražava ulogu i važnost pojedinca u ekipnom sportu koji mora funkcionirati u suglasju s drugim članovima. Sve je rečeno izrazom lica; oslobađa se sva ona nakupljena snaga, energija koja je za nadmetanje bila potrebna…


Nagrada najboljemu mladom autoru do 21. godine odlazi u Istarsku županiju, autoru Marku Zubonji za fotografiju „Nogomet Istra 1961 – Rijeka 4. kolovoz 2014.“

Marko_Zubonja-Nogomet-Istra_1961-Rijeka_4._kolovoza_2014-20141028-22-12-25


POHVALE

Pet ravnopravnih pohvala za izvrsnost prikazanih sportskih akcija dobivaju autori: Damir Sefić – U letu, Franjo Slavić – Auto moto pun gas, Ivana Kaurloto – MMA Modern gladiators, Matej Damijanić – Brdski biciklizam – Putevima vina i Vedran Karuza – Nogomet 1.


Hvala svim sudionicima i čestitke nagrađenim i pohvaljenim te svako dobro i sportašima i snimateljima do sljedećeg susreta za godinu dana!
Borislav Božić, prof.
Rijeka, studeni 2014.

IZLOŽBA

 

Komentari su zatvoreni.