KARNEVAL 2020.

Rijeka, 12. 2. 2020.

FOTOKLUB RIJEKA U DUHU OČUVANJA TRADICIJE OVOGA KRAJA RASPISUJE FOTOGRAFSKI NATJEČAJ NA TEMU KARNEVALA

KARNEVAL 2020.

KARNEVAL – razdoblje svečanosti i zabava između Bogojavljenja i Pepelnice

Poklade, Maškare,  Maskare, Mačkare, Karneval, Krnjeval, Krnoval, Fašnik, Zvončari, Mesopust,  Antonja  itd.

Kao što se isti događaj različito imenuje,  isto tako se od mjesta do mjesta i različito manifestira.  Upravo tu različitost karnevalskog slavlja u ovom našem okruženju želimo zabilježiti fotografijom. Bilježenjem tih razlika u slavljenju dokazujemo bogatstvo naše kulture i tako zabilježeno bogatstvo čuvamo kao tradicijsku vrijednost. Ovim natječajem želimo propitati koliko smo zadržali autentičnost u  slavljenju karnevala, a koliko je on evoluirao u urbano-folklornu manifestaciju.

Prispjele fotografije na natječaj trajno će se čuvati u arhivu kulturne baštine Fotoklub Rijeka.

Prihvaćaju se samo fotografije  s karnevalskih običaja iz Primorsko-goranske županije i to od ove 2020. godine.

Danas svi snimate –  aparatom, mobitelom ili iPhoneom. Odaberite šest fotografija i prijavite ih na ovaj natječaj. Nemojte se ustručavati ili susprezati po onoj potrošenoj floskuli „Ma nisam ja profesionalac, ja to snimam za sebe.“ Upravo takve fotografije koje su snimljene iz vlastitog zadovoljstva, pokazale su se znatno toplijima i vrednijima i u sebi znaju  nositi pravu stvaralačke strasti.

Fotografiraj pokladni, karnevalski, zvončarski, antonjski običaj ovoga kraja jer time ćeš se upisati u trajnog čuvara tradicije Primorsko-goranske županije. 

Inicijator natječaja i predsjednik Fotokluba Rijeka

Borislav Božić, prof.

PRAVILA NATJEČAJA I UVJETI SUDJELOVANJAPrimaju se fotografije snimljene isključivo na ovogodišnjim /2020./ karnevalskim svečanostima.

 • Na natječaju mogu sudjelovati svi autori, ograničenja nema.
 • Autor može sudjelovati s naviše šest /6/ fotografija
 • Svaki autor printa svoje fotografije /20 x 30 cm/  kako bi mogao kontrolirati kvalitetu, kao prvi i najvažniji razlog, a drugi je što mi za ovu akciju nemamo budžet, već to radimo dobrovoljno kao naš mali doprinos očuvanju kulturne baštine
 • Isprintana fotografija treba točno biti dimenzija 20 x 30 cm zbog tehničkih uvjeta postavljanja izložbe.
 • Postavljanje počinje u četvrtak, 27. veljače,  od 16  do  19 sati, u petak, 28. veljače od 16 do19 sati i u subotu, 29. 2. od 9 do 11.30, tad autori mogu doći sa svojim isprintanim fotografijama  do  Galerije Principij, Ul. pod Voltun 4  gdje će ih dočekati aktivisti Kluba i njihove fotografije postaviti na zid.
 • Svi sudionici izložbe trebaju uz popunjenu prijavnicu poslati i fotografije u digitalnom formatu koje izlažu na e-mail: pgzkarneval@gmail.com      
 • Svečano otvorenje izložbe je u subotu, 29. 2. 2020. u podne u Galeriji Principij

FOTOGRAFIJE I PRIJAVA FOTOGRAFIJA

 • Obrada fotografija u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenoga sadržaja.
 • Svaki autor može prijaviti najviše do šest /6/ fotografija.
 • Datoteke fotografija trebaju biti potpisane:  redni broj, ime i prezime autora i naziv fotografije npr.:  1_Marko_Markovic_Antonja u Kastvu

Kod potpisivanja fotografija /datoteka/ ne koristite kvačice na slovima koja to imaju. Na prijavnici istim redoslijedom upisati fotografije, ali  normalno koristiti kvačice na slovima  koja to imaju.

 • Fotografije zajedno s prijavnicom šalju se u digitalnom  obliku u .jpg /.jpeg/ formatu kao prilog na e-mail pgzkarneval@gmail.com  Pojedinačna veličina fotografije /datoteke/ ne smije biti veća od 4 MB.
 • Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.
 • Autorsko pravo: autor ispunjavanjem i slanjem prijavnice daje suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora,  a u svrhu promocije ovoga projekta i kulturnih i prirodnih ljepota naše Županije.
 • Organizator će koristiti prijavljene fotografije  za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva.
 • Neke fotografija bit će tiskane na promotivnim materijalima izložbe. Svi oblici objave su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora u svim oblicima objave, bit će u potpunosti poštovana.

Popunjenu prijavnicu zajedno s fotografijama treba poslati na ovu adresu:   pgzkarneval@gmail.com    Komentari su zatvoreni.