IZLOŽBA TREĆI ELEMENT 2022.

THE THIRD ELEMENT 2022.

GALERIJA PRINCIPIJ, Rijeka, Ulica pod Voltun 4

Evo malo atmosfere s otvorenj

13. – 20. 9. 2022.

Fotoklub Rijeka već više od deset godina organizira natječaj na temu vode pod nazivom Treći element. Ideja natječaja je da autori interpretiraju vodu kao osnovnu životnu supstancu, kao egzistencijalni problem, ekološki problem, kao prostor sporta, rekreacije itd. S obzirom na aktualnost teme,  svake je  godine znatan broj prijavljenih autora i ove  ih se godine prijavilo 96. Autori su iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Velike Britanije i sudjelovali su s 498 fotografija. Selektor izložbe bio je  mr.sc. Ervin Dubrović  koji je odabrao 43 fotografije od 42 autora. Za najboljeg sudionika natječaja i izložbe proglasio je Annu Gaspotić, autoricu iz Pule, pohvalio  je troje riječkih autora: Tanju Frančišković, Maju Verdonik, Stašu Sobolevskog, te  Andreju Ravnak iz Slovenije i Gordanu Nojgebauer iz Srbije.

Predsjednik kluba

Borislav Božić

Ervin Dubrović

VODA SVUDA OKO NAS

Već višegodišnja i čvrsto ustaljena fotografska manifestacija Fotokluba Rijeka posvećena vodi i ove godine ima svoje uspješno izdanje. Reputaciju joj potvrđuje gotovo stotinjak prijavljenih fotografa – najviše iz Hrvatske i s južnoslavenskog prostora, no ima i i onih koji pristižu izdaleka.

Više nego dobar odaziv odrazio se i na širok raspon pristupa, a ujedno se može reći i da je pristigao  velik broj izvrsnih ostvarenja. Fotografi se još uvijek nisu umorili, a fotografija je još uvijek kreativna i inovativna. Pri izboru radova nastojao sam uočiti one koji vrsnom poznavanju fotografskog zanata nastoje pridodati i

određenu svježinu, koji nastoje dosegnuti stvaralački čin, koji naročito promišljaju vlastite postupke i koji se nastoje odmaknuti od ustaljenih normi te u fotografiju unose novo svijetlo i novu vitalnost.

Mogućnosti je bezbroj. To se pokazuje i ovom izložbom. Neki su i u „klasičnim slikama“ znali dostići određenu svježinu i biti uvjerljivi. Drugi su se, nasuprot prvima, usmjerili na potragu za određenim eksperimentima, svjetlosnim efektima i neobičnim interpretacijama. Treći su, pak, nastojali iskazati izvjesnu socijalnu osviještenost i pokazati da razumiju sadašnji društveni trenutak. Četvrti su i nadalje fascinirani prirodom, u kojoj nalaze najveći izvor vlastite kreativnosti. 

Uvijek se iznova čudimo činjenici da nas svijet oko nas, i kad nam se prikazuje običnim, svakodnevnim pojavama, kao i kad nam se prikazuje u najneobičnijim oblicima, uvijek iznova zadivljuje i iznenađuje, i da mu se nikad nećemo prestati diviti. Nismo pritom uvijek svjesni da ga još posebnijim – gotovo magičnim – čini upravo stvaralačka fotografija.

Između više stotina mahom dobrih radova pristiglih na temu vode bilo je teško izabrati samo desetinu onih koji će biti izloženi. K tome, od svih pristiglih radova samo je jedan jedini nagrađen, a tek svaki stoti pohvaljen!

Svakom autoru ovakvo natjecanje nosi rizik mogućeg neuspjeha, kao što selektoru nameće izvjesnu odgovornost koju najčešće ne prihvaća s osobitim zadovoljstvom.  I stvaratelji i selektori svjesni su da se izlažu javnoj prosudbi, kao i da je u pitanjima duha i kreativnosti uvijek moguća beskrajna rasprava o pogocima i promašajima, o pravim i krivim vrijednostima, kao i o pravim i krivim kriterijima.

U svakom se slučaju opet pokazalo da je tema vode neiscrpna i živa. Kao što se voda pojavljuje u neizmjerno mnogo manifestacija i značenja i fotografije vode prikazuju se u brojnim poticajnim i stvaralački uspješnim slikama.

Komentari su zatvoreni.