ČOVJEK – fotografski natječaj

MEĐUNARODNI NATJEČAJ NA TEMU ČOVJEKALinda Spicijarić, Dar

Rijeka, 28. 12. 2022.

Fotoklub Rijeka raspisuje:

Međunarodni fotografski natječaj na temu Čovjeka

Zadnji dan primanja prijava je ponedjeljak, 16. 1. 2023. do ponoći

ČOVJEK

Ako je čovjek jedino živo stvorenje ove planete koje predstavlja najviši stupanj evolucije i koji svojom intelektualnom i svakom drugom aktivnošću generira tu istu evoluciju, onda je on na vrhu piramide života. No, isti je taj čovjek, sa svim svojim afirmativnim i pozitivnim pretpostavkama, istovremeno najveći razgraditelj svega što je stvoreno i svega što je sam stvorio. On i gradi i razgrađuje. Ta dualnost čovjeka nerazjašnjivi je fenomen koji je prisutan i neizbježan kroz cijelu povijest. Čovjek nije sam, već je u određenom duhovnom, emocionalnom i prostornom okruženju u interaktivnom odnosu. Taj cijeli koloplet uzajamnosti unutrašnje arhitekture čovjeka, prirodnog ambijenta i prostora koji je sam stvorio čini misterij života i opstanka na ovoj planeti.

Dakle, što je i gdje je čovjek? Je li on, kako je to ustvrdio stari grčki filozof Protagora, …mjerilo svih stvari…?  Upravlja li čovjek svijetom oko sebe, a prvenstveno vlada li samim sobom ili … ?

Fotografija neće dati odgovore na ova filozofska pitanja, ali može dati niz malih slikovnih priloga o raznim okolnostima i kontekstima toga istog čovjeka.

Zadatak je fotografa da ovu kompleksnost i lepezu kojekakvih shvaćanja i poimanja čovjeka interpretiraju na originalan način.

Borislav Božić, prof.

PRAVILA NATJEČAJA:

 1. Tema natječaja je Čovjek. Pojam čovjek koji se koristi u ovom natječaju za fizičke osobe u muškom rodu neutralan je i odnosi se na jednak način na osobe muškoga i ženskoga spola.
 2. Na fotografiji treba biti prisutan čovjek u bilo kojoj životnoj situaciji: stvaranju, radu, odmoru, igri, razgradnji, ratu, tuči itd.
 3. Na natječaju mogu sudjelovati samo punoljetne osobe /18 +/.
 4. Svaki autor sudjeluje s najviše šest /6/ fotografija koje nisu starije od dvije godine. Poželjno je da fotografije nisu izlagane u Rijeci.
 5. Za sudjelovanje na natječaju plaća se kotizacija u visini od 10 € /eura/ na račun kluba /Erste banka/  IBAN HR5924020061100135039  /Swift code ESBCHR22/ u rubriku Opis uplate treba upisati Čovjek 2023.
 6. Fotografije moraju biti u JPG formatu, minimalne rezolucije 300 dpi i minimalne duže strane 45 cm. Dopuštena veličina datoteke najviše 4 MB.
 7. Fotografije koje se prijavljuju ne smiju sadržavati nikakve autorske zaštitne znakove, vodene žigove ili slično.
 8. Fotografije se isključivo šalju u digitalnom  formatu. Na e-adresu: natjecajifkri@gmail.com
 9. Svaki autor uz fotografije prilaže pravilno popunjenu prijavnicu.
 10. Autor, sudionik ovoga natječaja, ispunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje  da prijavljuje autentično snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
 11. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenoga sadržaja.
 12. Fotografije mogu biti u boji, monokromatske i crno-bijele.
 13. Datoteke fotografija trebaju biti potpisane:  redni broj, ime i prezime autora i naziv fotografije, npr.: 1. Marko Markovic, Setaci
 14. Kod potpisivanja fotografija /datoteka/ ne koristite kvačice na slovima koja to imaju Na prijavnici istim redoslijedom upisati fotografije, ali normalno koristiti kvačice na slovima  koja to imaju.
 15. Autorsko pravo: Autor ispunjavanjem i slanjem prijavnice daje suglasnost organizatoru natječaja Čovjek da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije fotografskog stvaralaštva i ovoga projekta.
 16. Neke fotografije bit će tiskane na promotivnim materijalima natječaja i izložbe Čovjek. Svi oblici objave su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Moralna autorska prava, u smislu ispravnoga potpisivanja autora u svim oblicima objave, bit će u potpunosti poštovana.
 17. Ime selektora izložbe organizator će objaviti po zaključenju natječaja.
 18. Organizator će od odabranih i izloženih fotografija izraditi katalog u PDF formatu i dostaviti ga svim sudionicima natječaja na e-adresu koja je navedena u prijavnici.

 1. Nagrade:
 2. Nagrada Đoko Milekić – sastoji se od plakete uz koju ide i pripadajuće tiskano priznanje s tekstom obrazloženja i novčani dio od 200,00 €
 3. Diploma – tri ravnopravne diplome u tiskanom obliku i novčani dio od 100,00 €  po Diplomi
 4. Pohvala – tri ravnopravne pohvale u tiskanom obliku
 5. Certifikat dobivaju autori čije fotografije budu odabrane za izložbu

 1. Kalendar natječaja:

28. 12. 2022. objava natječaja

16. 1. 2023. zadnji dan prijave do ponoći

24. 1. 2023. otvorenje izložbe u Galeriji Principij

Komentari su zatvoreni.