Izložba STAKLO i RIJEKA

Staklo i Rijeka

Tradicija je da već više od  sedamdeset godina članovi kluba najmanje jednom godišnje prirede izložbu o svome gradu, gradu Rijeci i uvijek je to  s drugom temom. Svaki put nešto novo propitujemo i istražujemo tako da se u našem fotoarhivu namnožila poprilična zbirka različitih pogleda i interpretacija vlastitoga grada.

Ovu smo godinu izložbu posvetili staklu /Staklo i Rijeka/ zato što su je Ujedinjeni narodi  proglasili Međunarodnom godinom stakla. Na natječaj su se prijavljivali i članovi kluba i oni koji to nisu i u konačnici  imamo 36 autora, a njima sam pridružio i fotografije petero članova iz Sekcije mladih Fotokluba Rijeka. Od 225 fotografija za izložbu odabrao sam ih 44 po principu da svaki autor sudjeluje s najmanje jednom  fotografijom.  Dakle,  ova je izložba poklon našemu gradu za njen dan – Dan grada Rijeke,  tj. za Dan sv. Vida.

Staklo je neizbježan materijal u razvoju naše civilizacije i ima višestruku primjenu u skoro svim ljudskim aktivnostima. Povijesni ostaci koje nam pokazuju arheolozi dokazuju da se staklo suvislo koristilo prije više od 3600 godina pr. n. e. i to u kolijevci starih civilizacija, prostoru Mezopotamije , Egipta i Sirije i tako je sve do danas.  Staklo je  u nekom svom obliku svakodnevno prisutno u svim našim kućama, domovima.

Staklo nas svako jutro definira kroz najmanje svoja dva oblika, dvije pojavnosti. Kada se budimo, pogledamo kroz prozor – staklo gledajući kakav nam je osvanuo dan.  Umivajući se,  gledamo se u ogledalo – staklo, ogledamo se kakvi to jesmo u novome danu. Dakle, s prozorom i ogledalom počinjemo naš novi dan. Pored ova dva sveprisutna stakla izdvajam još nekoliko „staklenih“ aktivnosti umjetničke provenijencije:  vitraj, tiffany, fuzija stakla, mozaik, puhanje stakla, restauracija stakla i skulpture od stakla.

Staklo treba afirmirati jer je materijal koji se lako reciklira i iznova upotrebljava bez ekološke štete.

Predsjednik Fotokluba Rijeka

Borislav Božić, prof.

Komentari su zatvoreni.