Izložba “FOTOGRAFKINJE 2016”

GALERIJA PRINCIPIJ

Subota, 5. 3. 2016. u podne

1 a_o

U prepunoj Galeriji Principij u subotu, 5. ožujka i to točno u podne, a povodom otvorenja izložbe Fotografkinje 2016., prolomio se glas, odnosno „višeglas“ nadaleko nam poznate i priznate, i međunarodno nagrađivane ženske klape Kastav. Nakon otpjevanih dviju pjesama prisutne je pozdravio Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka, te je u nekoliko rečenica istaknuo važnost ove izložbe.
Naglasio je kako Klub u svom radu okuplja stručnjake te je ovom prilikom predstavio selektoricu izložbe Ivu Prosoli, kustosicu Muzeja grada Zagreba i profesoricu fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti Zagreb, a s velikim uzbuđenjem i s vidnom dozom radosti pozdravio je gospođu Slavku Pavić, našu veliku hrvatsku fotografkinju i počasnu članicu Fotokluba Rijeka koja se još uvijek, u svojoj 88. godini neumorno druži s aparatom. Na kraju se obratio gradonačelniku grada Rijeke gospodinu Vojku Obersnelu i iskazao zadovoljstvo u tome što Grad prepoznaje i financijski pomaže rad Kluba koji sa svojim mnogobrojnim aktivnostima doprinosi pozitivnoj percepciji našega grada.
Sve prisutne pozdravila je i Iva Prosoli koja je ukratko obrazložila svoj rad na selekciji izložbe, a Slavka Pavić je s neskrivenim zadovoljstvom pohvalila ideju održavanja ovakve izložbe jer je ona, kako nam je rekla, zajedno sa svojim prijateljicama još davne 1973. godine pokrenula i osnovala žensku sekciju u Fotoklubu Zagreb i utemeljila izložbu „Žene snimaju“.
U svečarskom raspoloženju proglašene su pobjednice i pohvaljene autorice kojima su nagrade i pohvale uručivale gđe Slavka Pavić i Iva Prosoli. Na kraju je gradonačelnik g. Vojko Obersnel pozdravio autorice i gošće, istaknuo važnost rada Fotokluba Rijeka, a u znak zahvalnosti predao je ovim dvjema damama – Ivi i Slavki prigodan poklon, originalni riječki suvenir – repliku maslinova lista koji je pronađen u iskopinama Tarsatičkog principija, za nesebičnu i dugogodišnju suradnju s Fotoklubom Rijeka.
Pjesmom ženske klape Kastav završila je svečanost otvorenja izložbe.


O suradnji s Fotokublom Rijeka i izložbi Fotografkinje

Fotoklub Rijeka mjesto je susreta, razgovora, razmjene, mjesto učenja i odrastanja, smijeha, različitosti, razumijevanja, prihvaćanja. Mjesto je to čiji nesebični ljudi i uvijek pozitivna energija nadahnnjuju, i uče onom najbitnijem: komunikaciji.
Stoga ne čudi što se i na natječaje riječkoga Fotokluba svake godine javlja sve više sudionika, najrazličitijih profesija, dobi i interesa, od profesionalaca, preko umjetnika i studenata umjetničkih akademija, do hobista i amatera, a koje sve veže jedno – zanimanje za fotografiju.
Iskustvo selektiranja fotografija za izložbu Fotografkinje 2016 bilo je uzbudljivo i izazovno, a s obzirom na raznolikost tema, pristupa, ali i zrelost pojedinih autorica i promišljanje problema, kao i zanimljiva vizualna rješenja bilo je uistinu teško presuditi i odlučiti kojoj dodijeliti nagradu.

Izbor za izložbu načinila sam uzevši o obzir ideju autorice te način na koji je ideja izvedena, odnosno valorizirajući rad kao cjelinu, kako njegove likovne elemente, tako i jasnoću poruke koju nosi. Pritom sam nastojala uvrstiti fotografije različite tematike, žanrova i tehnika, kako bi izložba pokazala i raznovrsnost interesa prijavljenih autorica. Tako na izložbi možemo vidjeti klasičnu reportažu, prirodne i urbane pejzaže, portrete, insceniranu fotografiju, zatim različite tehničke postupke, dvostruku ekspoziciju, fotografije načinjene camerom obscurom, poigravanje bojom, svjetlom i protusvjetlom.

Prvu nagradu dobila je Lena Ternovec za fotografiju naziva Samo malo. Binarna opozicija crnog i bijelog stvara napetost u slici pokazujući idealni trenutak, koji prethodi događaju koji će se možda dogoditi, a možda i neće. Koristeći nadrealistički leksik, postavlja situaciju kao privlačnu i duhovitu zagonetku.

119_4_Lena Ternovec_Samo malo

                                                                                        Lena Ternovec, Samo malo


Pohvaljene su fotografije triju autorica: Dore Bakek, Martine Barić i Nede Rački.

057_5_Martina Barić_Wrong pills

013_4_Neda Racki_Slomljena nada013_1_Neda Racki_OdisejaMartina Barić, Wrong pills

Serija fotografija Dore Bakek pod nazivom Shade’s shadow, poetična je i višelojna (i fizički i metaforički – sjenina sjena), pokazuje fine i suptilne nijanse ulovljene stvarnosti, što gledatelja navodi na pokušaj prepoznavanja porijekla elemenata na slici i neizbježnog dopisivanja vlastitog iskustva.
Fotografija Wrong pills Martine Barić duhovita je slika snažnog pripovjednog potencijala koja djeluje kao kadar iz nekog filma.
Dvije fotografije Nede Rački, Slomljena nada i Odiseja, minimalističke su kompozicije maksimalnog emotivnog naboja. Ono što ih povezuje jest prisutnost čovjeka, kojeg jasno ne vidimo, koji nije okrenut prema fotoaparatu (Slomljena nada) ili je beznačajno malen u odnosu na svijet koji ga okružuje (Odiseja).
Na kraju bih samo napomenula da su nijanse presudile pri dodijeljivanju nagrada i da je svaki rad izložen na recentnoj izložbi zaslužio pohvalu.

Iva Prosoli


U kategoriji mladih do 18 godina prvu nagradu dobiva Anastazija Stojadinović

027_1_Anastazija Stojadinovic_mural u skoli

 

 

Pohvaljuju se: Marie Kinkela, Mihaela Vukelić, Dora Škarica i Tina Peulić

079_2_Marie Kinkela_Povratak u budućnost_2015 084_1_Mihaela Vukelić_Kontrast života_2016 094_Glad za životom 096_ 4_Tina Peulić_Odmetnik_2016

 

 

 


Izložba

 

 

 

 

Komentari su zatvoreni.