IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MOST 2015

Galerija Principij, od 12. do 20 lipnja 2015.

NASLOVNA 44 A

 MOST

Most je sudbina – i onima koji ih trebaju i onima koji ih grade. Ovi prvi prelaze i rijeke, i klance, i ponore, a ovi drugi sapinju znanje i umijeće da ga grade i izgrade do božanske ljepote. Na mostovima se ljubi, na mostovima se susreće, ispod mostova se spava, na mostovima se ratuje, mostovi se ruše, mostovi se grade. Mostovi su čuvari tajni, mostovi su točke susreta: ljubavnih, političkih, prijateljskih… Mostovi su mostovi… pravi, pravcati, ali i oni nevidljivi a prisutni. Jedni ih grade, drugi razgrađuju – bili oni stvarni ili simbolički. Uvijek će biti neimara, graditelja da ih prave i veće, i ljepše, i stvarne, i imaginarne. I jedni i drugi su naša stvarnost, i jedni i drugi nam trebaju. Ma kolika potreba za mostovima bila, uvijek ima onih što ih ruše. Sve oni ruše pa i mostove; ništa im nije sveto. Ruše i što se vidi i što se ne vidi. Dualizam je sudbina ove civilizacije: jedni prave, drugi razvaljuju; jedni hoće, drugi neće. Taj konstantni paralelizam kao da je pokretač ovoga svijeta.
Počelo je davno, jako davno, sasvim slučajno s običnim brvnom. Iskustvo prvog brvna i želja da se premošćuje, da se gradi, stvara… Neimari su kroz povijest načinili sjajna djela u prostoru. Mostovi su kompleksne instalacije koje sabiru niz tehničkih znanja. Mostovi su čuda tehnike, a istovremeno i monumentalna umjetnička djela. Oni su konstanta ove civilizacije. Opjevani su i oplakani. Oni su sudbina.

Fotoklub Rijeka već niz godina za Dan grada Rijeke, Dan sv. Vida priređuje izložbu fotografija na temu svoga grada kao dar svojim sugrađanima i kao doprinos sveopćem slavlju. Na dosadašnjim izložbama uglavnom su sudjelovali samo autori iz Rijeke i bližega okruženja. Od prošle godine smo to promijenili pa smo pokrenuli i realizirali nekoliko fotografskih akcija s autorima iz cijele Hrvatske a i šire, a sve teme vezane su uz Rijeku.
Jesenas smo, u duhu sveopće podrške i akcije kandidiranja Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, u suradnji s Odjelom za kulturu Grada Rijeke proveli natječaj Oko kulture, a ovih smo dana završili radionicu Lice grada s mladim članovima Fotokluba Rijeka i njihovim gostima iz Zagreba, Rovinja, Buja, Novigrada i Gunje. Prije mjesec dana raspisali smo i fotografski natječaj na temu Most. Zašto baš most? Zato što je Rijeka povijesno, životno, dnevno vezan za most, za most kao neminovni prostorno-komunikacijski sadržaj unutar svoje urbane strukture. U jednom proteklom vremenu riječki mostovi su razdvajali grad, a sad ga ponovo spajaju. Dakle, most je i stvarno i metaforički višeslojno ukorijenjen u identitet ovoga grada. Sad Rijeka sa svim svojim mostovima živi svoj puni prostorni format.
Danas skoro pa da i nema grada, ili nekoga drugog životnog prostora a da ga u nekom obliku ne definira most. Most je sveprisutna i vječna tema jer svaki grad, ali i čovjek ima svoje i stvarne i imaginarne mostove.
Ove već izrealizirane teme Oko kulture, Lice grada, a sada i Most kreativne su i radne platforme koje drže naš grad kontinuirano prisutnim u mentalnom i emocionalnom ambijentu autora i svekolike javnosti. Misao čovjeka i grada, misao građanina i grada ovdje su sjedinjeni.
To je naš mali doprinos u prepoznavanju Rijeke kao dobroga mjesta za život.

Ideja i koncept projekta:
Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka

Na natječaj Most prijavilo se 53 autora s 278 fotografija. Sve pristigle prijave bile su sukladne pravilima natječaja, 51 autor je iz Hrvatske, jedan je iz BiH a jedan iz Srbije. Natječajni materijal predan je žiriju tako da je identitet autora bio skriven. Autori i fotografije numerirane su rednim brojem kako bi članovi žirija nesmetano i neopterećeno mogli odabrati najbolje fotografije za izložbu te od odabranih izdvojiti za nagrade i priznanja.

Žiri je radio u sastavu:

Iva Prosoli

Radi u Muzeju grada Zagreba kao viša kustosica i voditeljica Zbirke zagrebačkih fotoreportera te kao predavačica na Katedri za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Plamena Šarlija

Završila je Filozofski fakultet u Rijeci – Likovnu kulturu, smjer grafika. Izlagala je mnogobrojnim domaćim i inozemnim izložbama kao npr. 5. Hrvatskom trijenalu grafike, 4. Hrvatskom trijenalu crteža, 4. Novosibirskom međunarodnom bijenalu suvremene grafike, itd.. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Radi u Odjelu gradske uprave za kulturu Grada Rijeke kao stručna suradnica gdje se bavi temama iz područja muzejske djelatnosti, kulturnog naslijeđa i vizualnih umjetnosti.

Stanko Abadžić

Priznati je fotografski autor s međunarodnom reputacijom i u statusu je slobodnog umjetnika. Njegove fotografije nalaze se u niz domaćih i inozemnih muzejskih kolekcija i zbirki. Član je HDLU-a Zagreb , Fotokluba Zagreb i Fotokluba Rijeka. Živi i radi u Zagrebu.

Odabrani autori i fotografije za nagrade pohvale i izložbu:
1. nagrada za kreativnu interpretaciju teme „Most“ dobiva: Mirko Menalo, Oresundski most 1
i Oresundski most 3

 

1. 6. 1-Mirko_Menalo-Oresundski most-1

1. 6. 3-Mirko_Menalo-Oresundski most-3

 


2. nagrada: za kreativnu interpretaciju teme „Most“ dobiva: Maša Drndić, Most slobode I i Most slobode II

2. 38. 1_Masa Drndic_Most slobode I 2. 38. 2_Masa Drndic_Most slobode II

 

 

 

 

 

 


3. nagrada: za kreativnu interpretaciju teme „Most“ dobiva: Dunja Janko, Konstrukcija i Dječak na mostu

3. 52. 1. DUNJA JANKO_KONSTRUKCIJA 3. 52. 4. DUNJA JANKO_DJEČAK NA MOSTU

 


Tri ravnopravne diplome za kreativnu interpretaciju teme „Most“ dobivaju:
Petra Markač, Under the bridge
Tomislav Vukić, Most u magli
Neda Rački, Seine u mojim mislima


Pet ravnopravnih pohvala za kreativnu interpretaciju teme „Most“ dobivaju:
Pavao Toth, Most koji spaja
Daniel Žgombić, Golden Gate San Francisco
Dušan Živkić, NS Žeželj & Perošević
Tomislav Ćurković, Bez imena
Luiza Štokovac, Od nigdje prema nikamo


Evo i ostalih odabranih za izložbu

 

Komentari su zatvoreni.