FOTOKLUB RIJEKA POMAŽE – POMOZITE I VI

Donatorska izložba fotografija potresom porušenoga područja Petrinje, Siska i Gline

GALERIJA PRINCIPIJ

29. 5. – 5. 6. 2021.

Ovdje pogledajte video

FOTOKLUB  RIJEKA  POMAŽE – POMOZITE I VI

Izložba fotografija potresom porušenoga područja Petrinje, Siska i Gline ima višestruku važnost i značenje. Svojstvo fotografije da  vjerno dokumentira stradalo područje i  tako  prenese informacije o ovoj nesreći drugima, pridružujemo i ulogu trajne memorije društva, prostora i vremena, te je time ona i nezamjenjiva.   Fotografija uvijek bilježi vizualnu stvarnost koja nas okružuje, ali pravi je misterij što tu istu ponuđenu stvarnost  svi drugačije vide.  To  znači da svaki autor daje vlastito viđenja svijeta u kojem jesmo pa kreativnost fotografske slike u konačnici ovisi o stvaralačkom statusu svakog pojedinog autora, a ne o aparatu kojim fotografira.

Posebnost ove izložbe je i u tome što su njeni autori i sami proživjeli ovu kataklizmu jer žive na tom,  potresom zahvaćenom području pa je  u tom smislu i njihov odnos prema fotografiranom motivu ili sceni drugačiji, emotivniji.  

Na ovoj izložbi sudjeluje dvadeset autora sa sedamdeset i četiri fotografije. Vidimo scene ruševina, dekonstrukcija nečega  životnog, nečega što je čovjek godinama, desetljećima gradio, stvarao i u jednom je  trenu snagom prirode sve, skoro sve nestalo. Depresivno je gledati nizove slika srušenoga grada i života. Asocijacije su teške i mučne,  ali ljudsku nadu i želju za obnovom života, ma koliko taj isti život bio rastočen,  još niti jedna sila nije uspjela suspregnuti.  Tu izvjesnost boljega sutra čitamo i gledamo na fotografijama Marija Beganovića: Mladi  gazda mazi svog miljenika, psa, čuvara kuće, a u pozadini ruševina, kuće nema. Ili taj isti pas na prostirci ispod stare trešnje u čuvarskoj pozi čuva i pazi kuću  od koje su  ostale  hrpe cigle. Ali ta plemenita  psina zna da već,  ako ne u stvarnosti, onda u svom umu i duši,  mladi gazda gradi novi dom i za sebe i za njega. I zato je ova izložba u Rijeci da makar malo doprinese u ideji novoga i obnovljenoga života.

Dakle,  neposredno nakon potresa u Petrinji, Sisku i Glinu kontaktirali sam lokalne fotografske udruge,  ponudili  im pomoć i nakon toga  smo novčano pomogli Centar za stare fotografske procese u Sisku.

Želimo pomoći i nastradalim ljudima toga područja i to organiziranjem ove izložbe na kojoj sudjeluju autori koji žive na tom stradalom području i koji su po naravi svoje fotografske  aktivnosti snimali stanje razrušenosti svoga kraja. 

Tijekom trajanja izložbe, od 29. svibnja do 5. lipnja,  prikupljat ćemo pomoć u vidu prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština. Cilj nam je da se odazove što više građana i zato će izložba biti otvorena sve radne dane te subotu i nedjelju od 10 do 18 sati. 

Posjetitelji koji ponešto doniraju dobit će zahvalnicu Fotokluba Rijeka. Sva prikupljena pomoć bit će raspoređena u kutije s podjednakim sadržajem i nakon  završetka  akcije dostavljena na unaprijed dogovorene adrese pojedinaca kojima je pomoć potrebna na stradalom području.

Ne prikupljamo novac ni odjeću,  već isključivo artikle koji su na popisu ove naše donatorske izložbe.

Fotoklub Rijeka pomaže – pomozite i vi!

Popis proizvoda koji se  prikupljaju:

1.            Brašno /crno, bijelo, za palentu itd./

2.            Suhi kvasac

3.            Prašak za pecivo

4.            Ulje

5.            Tjestenina

6.            Riža

7.            Sol

8.            Šećer

9.            Kava

10.          Začini za jela

11.          Konzerve hrane /riblje, gulaš, mesni narezak, grah i ostale dugotrajne konzerve/

12.          Trajno mlijeko

13.          Namazi  /marmelada, pekmez,    eurokrem itd./

14.          Razni suhi keksi 

15.          Sapun /tekući, kruti/

16.          Šampon

17.          Pasta za zube

18.          Deterdžent za suđe

19.          Deterdžent za rublje

20.          Higijenski ulošci

Novac i odjeću ne prikupljamo.

Predsjednik Fotokluba Rijeka i inicijator izložbe

Borislav Božić, prof.   

Komentari su zatvoreni.