U POTRAZI ZA DJELIMA IVANA RENDIĆA

Izložba Ingrid Jerković, tajnice Fotokluba

Galerija Principij

15. – 22. 5. 2021.

Autorica je posvetila izložbu svome ocu koji od listopada 2020. počiva na groblju Kozala.

Ovdje možete pogledati i video

Ivan Rendić (Imotski, 27. 08. 1849. – Split, 29. 06. 1932.) najvažniji je moderni hrvatski kipar – do pojave Ivana Meštrovića. Odmah poslije rođenja prelazi u Supetar na Brač, gdje mu je otac bio poduzetnik u kamenolomu. Kako je od najranije dobi pokazivao talent za crtanje i kiparstvo, otišao je u Trst 1865. da bi radio kod uglednog drvorezbara Giovannija Moscota. Na nagovor prvog učitelja prelazi na Akademiju u Veneciji 1866., da bi na drugoj godini dobio nagradu kao najbolji u klasi. Godine 1870. dobio je financijsku pomoć biskupa Strossmayera. Dovršivši Akademije, prelazi u Firenzu kod Giovannija Duprèa, s kojim je radio pet godina. Kratko je djelovao u Zagrebu (1877.-1880.), no najvažnije radove izradio je u Trstu, gdje je imao atelje 40 godina. Tamo je 1889. izveo veliki Spomenik Trstu nedaleko željezničke stanice, no taj njegov rad bio je uništen nakon propasti Austro-Ugarske. Od 14 metara visokog spomenika, ostala je velika metalna glava u muzeju Diego de Henriquez, kameni reljef plemićkih grbova na kaštelu San Giusto, te kandelabri na Ponte Rosso. Jedan od modela za taj spomenik je fasadna Alegorija Hrvatske u niši zgrade obitelji Ružić na Piramidi. U Rijeci je izveo 13 nadgrobnih spomenika na Kozali, te tri na Trsatu.                                                                                     

Kapitalnu monografiju o Ivanu Rendiću objavio je Duško Kečkemet, 1969., odnosno bitno skraćenu, ali s boljim fotografijama 2008. Na njegov rad oslanja se Ingrid Jerković iz Foto kluba Rijeka, koja je snimila 25 kratkih dokumentaraca s izborom nekih od više od 200 djela, koliko je kipar izveo za života. Na realizaciji filmova pomagali su joj Daina Glavočić, Ranko Starac, Petar Trinajstić i Borislav Božić i mnogo drugi.

Možda najzanimljivija epizoda je Grčko i srpsko groblje u Trstu s Lucom Bellochijem (br. 24). Ingrid Jerković potrošila je puno vremena i energije da pronađe i snimi neke Rendićeve radove koji nisu toliko općepoznati.         Spomen zbirka Ivana Rendića nalazi se u Supetru na Braču i sadrži 20 skulptura, 50 originalnih projekata i nacrta, te brojne fotografije i dokumente. Tu je i metalni odljev biste carice Sissy, žene Franje Josipa, prema mramornom spomeniku koji je Rendić izradio 1900. za Varaždin. I Rijeka je tada dobila sličan spomenik u Parku na Mlaci, no nije jasno da li je Rendić bio autor. Kako je carica bila ubijena 1898. u anarhističkom atentatu, uz njen spomenik okupljali su se mladi riječki anarhisti, koje je predvodio Janko Polić Kamov. Spomenik je uništen poslije prvog svjetskog rata, kao i Rendićev spomenik carice u Trstu iz 1916. godine.

Igor Žic

Komentari su zatvoreni.