IZLOŽBA FOTOGRAFKINJE 2019.Na ovogodišnjoj klupskoj izložbi Fotokluba Rijeka povodom Međunarodnog dana žena i ovoga puta fokus je rezerviran samo za fotografkinje. Na natječaj se odazvalo 112 autorica sa 547 fotografijom. Za izložbu je odabrana po jedna fotografija od svake autorice, izuzev nekolicine autorica koje su predstavljene s više radova, što je rezultat iznimne kvalitete predočenih ostvarenja. Osim priznanja za prvu najuspješniju fotografiju, dodijeljeno je još nekoliko pohvala za niz fotografija.


Vlasta Gorup, We will be green in the spring

Prva nagrada za najbolju fotografiju dodijeljena je Vlasti Gorup – We will be green in the spring koja uz promišljeno kadriranje i spretan odabir motiva i boja, te igre svjetla i sjena donosi vizualizaciju prirode na granici s apstraktnim, čemu doprinosi i fotografska spretnost prezentacije reljefnosti tla koja asocira na taktilnost materijala.


Od pohvaljenih fotografija treba svakao istaknuti fotografije Nede Rački – Tajna života, Andreje Ravnjak – Planet Earth, Valerije Dujmović – Oblik jutra, Silvane Dunat – Dinamika odnosa, Helene Vidmar – Pogled, Davorke Trbojević – Pa po lojtrici gor, Vlaste Štalekar – Odrazi, Ingrid Jerković –Kuda dalje,Ive Kuzmanović – Introspekcija, Milice Šolajić Popović-Velebit i Sandre Stoić, Morning climbing.

Odabir motiva bio je slobodan te se fotografski kreativni izričaj manifestira kroz široki raspon, od socijalnih do umjetničkih motiva. Fotografkinje su svojim radovima istupile kreativno i promišljeno, stvarajući bogatstvo fotografske interpretacije kao rezultat uočavanja i prezentiranja, odnosno onoga  što fotografkinje kao umjetnice vide, poimaju i osjećaju kroz  prikladni odabir tehnika, motiva i simbola. Rezultat tog procesa jesu fotografske forme  kojima su uspješno  prenesene osnovne ideje upravo putem fotografije kao produkta tog kreativnog procesa. Većina fotografkinja kroz radove prezentirane na izložbi, umjetnički su se izrazile kao promatračice okoline sa iznimnim snaphotovima, redateljski odmjereno i sa slikarskim pristupom te s naglaskom na simboliku i filozofsko poimanje stvarnosti ili sa sklonosti ka apstrakciji. Nekolicina autorica istupa s reportažnim pristupom uz naglasak na društvenu i socijalnu problematiku, ponekad s uspješno postignutim duhovitim konotacijama. Fotografsko promišljanje većine autorica najtransparentnije se uočava u onim motivima koji su interpretirani kroz  različite aspekte života te koji se kreću od pejzaža i bilježenja prirodnih pojava, detalja prirode, egzotičnih krajeva svijeta, životinja, prirode i arhitekture na granici s apstrakcijom, umjetničkih instalacija, javnih prostora. Također vrlo su zastupljeni motivi žene u kontekstu socijalne problematike i društveno kulturnih razlika te motivi u kojima se pokušala dočarati emocija, interpretirana kroz  majčinstvo, karneval i zabavu, portreta, djecu, muškarce viđene očima žene. Nekolicina autorica odučila se za interpretaciju filozofskih pitanja poput prolaznosti vremena, odnosno ne/svjesnosti ljudskog bivstvovanja. Međutim, od svih navedenih motiva najveći broj ovogodišnjih radova jeste ipak onaj s motivima bilježenja prirode, pejzaža i prirodnih pojava predstavljajući impresivna sugestivna ostvarenja. Dio kadrova pripreman je pomno, scenski, gotovo redateljski pa se samim time pokušalo dati maksimum estetike i ekspresije izraza, dok je u drugima pak uhvaćen trenutak kao dokument vremena.

Marija Lazanja Dušević, dipl. pov. umjetnosti

Komentari su zatvoreni.