POVIJESNI I KREATIVNI ASPEKT CAMERE OBSCURE

Povodom 5. Dana povijesti umjetnosti u galeriji Principij 27. ožujka u 16 i 19 sati profesor Borislav Božić održat će predavanje na temu „Povijesni i kreativni aspekt camere obscure“. PREDAVANJE C O

Kroz kratki vremeplov razumijevanja fenomena camere obscure predavač će se osvrnuti na stvaralačku platformu fotografske slike dobivene iz kartonske kutije. Fenomen camere obscure bio je poznat kroz cijelu povijest ljudskoga roda. Nameće se pitanje zašto taj prirodni fenomen čovjek nije prije iskoristio ili upotrijebio za pravljenje fotografskih slika, a dio odgovora na to pronaći ćete u predavanju. Također će se i problematizirati što bi ustvari trebala biti stvaralačka fotografija, a što je „puko škljocanje“ kojeg danas ima i prekomjerno.

Janko Polić Kamov snimljen camerom obscurom

Tijekom predavanja Božić će demonstrirati snimanje jednom od svojih mnogobrojnih kartonskih kutija, tj. camera obscura. Za ovu prigodu će i galerija Principij bit pretvorena u jednu veliku cameru obscuru. Predavanje je koncipirano tako da bude razumljivo ne samo stručnoj javnosti već i svima ostalima. Zainteresirani posjetitelji moći će se prijaviti za vikend-radionicu camere obscure.

Riječka luka  2014. (5)

Camera obscura LJUBICA (2)

Camera obscura M

Camera obscura Mravica

Komentari su zatvoreni.