IZLOŽBA MOST 2016.

Fotoklub Rijeka već nekoliko godina za Dan grada Rijeke, Dan sv. Vida priređuje izložbu fotografija na temu svoga grada. Prošle godine raspisali smo natječaj na temu  Most koju su autori dobro prihvatili  pa smo ga i ovu godinu ponovili. Most je kao funkcionalni objekt u prostoru važan za naš grad jer su njeni građani povijesno, životno, dnevno vezani za most, za most kao neminovni prostorno-komunikacijski sadržaj unutar svoje urbane strukture. Most po svojoj naravi jest ideja i objekt spajanja. U jednom vremenu riječki su mostovi razdvajali grad, a sad ga ponovo spajaju. Danas Rijeka sa svim svojim mostovima živi svoj puni prostorni format. Svaki grad i svaki čovjek ima svoje i stvarne i imaginarne mostove.

Ove godine na natječaj „MOST 2016.“  prijavilo se 78 autora s 370 fotografija. Sve pristigle prijave bile su sukladne pravilima natječaja i ušle su u postupak selektiranja.  Prijave su predane članovima žirija sa skrivenim identitetom autora. Fotografije su potpisane rednim brojem kako bi članovi žirija neopterećeni  imenom autora mogli odabrati najbolje fotografije za izložbu.

Žiri je radio u sastavu: Branka Arh, kustosica i povjesničarka umjetnosti, Vanja Tataj, viša stručna suradnica za djelatnost novi mediji u Odjeli gradske uprave za kulturu Grada Rijeke,  profesorica likovne umjetnosti i Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.  Žiri je nakon višednevnog pregledavanja odabrao 46 fotografija za izložbu, a vodio je računa o kvaliteti fotografija, njezinoj kompoziciji, usklađenosti sa zadanom temom te njenim koloritom i odnosom svjetla i sjene.

Kako je na natječaj stigao veliki broj prijava, odlučili su selektirati po jednu najbolju fotografiju svakog autora. Među njima, istakle su se tri fotografije različitih autora, te su im putem bodova dodijeljene i nagrade. Vodilo se računa i da nagrađene fotografije ne budu stilski ujednačene, te je namjerno dat naglasak na različitim viđenjima zadane teme.


Prvonagrađeni rad Lare Dežulović Viseći most odlikuje se izrazitim koloritom i svježinom. Lara Dežulović istaknula se kao kvalitetan autor, a većina njezinih prijavljenih fotografija bila je visoke kvalitete. Nagrađeni rad  Viseći most, iako podsjeća na reklamne fotografije kakve brošure za planinarenje, svojim je pogledom u neku svjetlu budućnost potpuno zadovoljio sve kriterije žirija.

029. 3_Lara_Dezulovic_Viseci_most

Lara_Dezulovic_Viseci_most


Drugonagrađeni rad Nenada Martića Pod mostom mladosti krasi izvrsna kompozicija te kontrastan odnos svjetla i sjene. Simbolički naziv mosta sa reprezentacijom starice u pognutom stavu daje ovom radu jedinstvenu atmosferu prolaznosti i melankolije.

006. 1_Nenad Martic_Pod mostom mladosti

1_Nenad Martic_Pod mostom mladosti


Trećenagrađeni rad Ivane Diklić simboličkog naziva Grad u nama posjeduje pomalo stripovski karakter,  ali i snažan ritam elemenata u slici.

024. 1_Ivana Diklic_Grad u nama

Ivana Diklic_Grad u nama


Pohvaljeni radovi su:

crno-bijela fotografija Bridges Siniše Uštulice –  daje naglasak na ritmu,  pogođena kompozicija poliperspektive u kojoj se nižu redovi mostova i ljudi

rad Trnava Petre Markač –  istaknula se nježnim koloritom i osjećajem za dubinu

Mladi mostić  rad je mlade auorice Lee Vukić – isprepliću ga konstruktivizam i optička iluzija.

040 - 1_Sinisa Ustulica_Bridges

Siniša Uštulica, Bridges

049. 2_Petra Markac_Trnava

Petra Markač, Trnava

068. 1. Lea Vukić Mladi mostić

Lea Vukić, Mladi mostić

 


 

Izloženi radovi

Komentari su zatvoreni.