TREĆI ELEMENT 2018.

Rijeka, 22. 3. 2018. god.

Međunarodni fotografski natječaj

TREĆI ELEMENT

 I kada  bi sve na ovoj planeti izgorjelo, ostala bi voda – i u njoj iskra novog života. [1]

Čovjek je nekad živio u neposrednom kontaktu s prirodom, cijenio je i uvažavao te intenzivno promatrao.  Sav se njegov život odvijao u okviru četiriju elemenata, a to su : ZEMLJA, VATRA, VODA, ZRAK. U  evolutivnoj spirali čovjek je  spoznao da postoji  mnogo više elemenata, dokučio neslućene znanstvene spoznaje, otišao na Mjesec i štošta još drugoga, i u tom svom hodu kroz povijest zaboravio, zanemario TREĆI ELEMENT – VODU  kao osnovnu supstancu svojega života.

Svjetski mediji dnevno prenose vijesti ili o nestašici čiste vode, ili o nekim novim eko incidentima ili pak o kataklizmama koje voda uzrokuje.

To je jedan od povoda da se upustimo u “inventuru”  vode i svega što je uz nju vezano.

Temeljni cilj projekta je pokrenuti ljude da u svojoj neposrednoj sredini otkrivaju prirodna bogatstva i ljepote vezane za vodu, a isto tako da detektiraju specifične ekološke situacije koje ugrožavaju naš TREĆI ELEMENT ili pak da daju neko drugo, osobno viđenje ove teme kroz medij fotografije.

Borislav Božić, prof.

Opća pravila:

  1. Organizator natječaja je Fotoklub Rijeka.
  2. Natječaj  TREĆI ELEMENT održava se jednom godišnje.
  3. Sudionik natječaja prijavljuje isključivo svoje fotografije i  preuzima odgovornost  za autentičnost  i sadržaj prijavljenih fotografija.
  4. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
  5. Autorsko pravo: autor daje suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije izložbe.
  6. Autor treba navesti mjesto i godinu nastanka fotografije. Navođenjem mjesta i godine snimanja, dajemo ozbiljnost i dostojanstvo našoj struci u proučavanju fotografskog stvaralaštva, a i svim drugim stručnjacima u proučavanju teme ovog natječaja.
  7. Organizator će koristiti odabrane fotografije s izložbe za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva.
  8. Neke od izabranih fotografija bit će tiskane na promotivnom materijalu izložbe, npr. na pozivnici za otvorenje izložbe i pratećih manifestacija, na plakatu ili na informaciji za novinare. Svi spomenuti oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Svaki autor čije fotografije budu korištene ili reproducirane u katalogu ili nekoj drugoj publikaciji, bit će obaviješteni dobit će primjerke tih publikacija u elektronskom obliku na adresu koja je navedena u prijavnici. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora na tiskanim djelima, bit će u potpunosti poštovana.
  9. Izabrane i nagrađene fotografije bit će reproducirane u katalogu, bez plaćanja naknade autorima.

Natječaj:

Tema natječaja Treći element: Voda

Broj fotografija i način prijave:

Autor na natječaj može prijaviti do tri  kolekcije ili serije fotografija /fotopriča, fotoesej/. Jedna kolekcija može sadržavati do šest /6/ fotografija.

Dopušteni nastavci datoteka: jpg, jpeg.

Veličina datoteke: duža strana ne veća od 4000 pixela i rezolucije 300 dpi.

Tehnika:

Nema ograničenja;  fotografije mogu biti crno-bijele, monokromatske ili u boji.

Participacija:

Za sudjelovanje na ovom natječaju ne plaća se participacija.

Slanje fotografija:

Fotografije zajedno s prijavnicom šalju se na e-adresu: thethirdelementfcr@gmail.com

Nepotpune prijave organizator neće uvažiti.

Ovdje preuzmi prijavnicu

 

Komunikacija:

Sudionici izložbe, a državljani su Republike Hrvatske, dokumentaciju ispunjavaju i šalju na hrvatskom jeziku. Sudionici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore dokumentaciju šalju na svom domicilnom jeziku. Za  sve ostale sudionike jezik komunikacije je engleski.

Žiri:

Do zaključenja natječaja organizator će imenovati žiri

Kalendar izložbe:

Zadnji dan prijave je 18. rujna  2018. godine.

Žiriranje: Pregled, analiza i odabir najboljih fotografija pristiglih na natječaj radi se od 19. do 23. 9. 2018.godine

Objava rezultata: Organizator će poslati obavijest svim sudionicima natječaja čiji su radovi prihvaćeni i koje fotografije će biti izložene.

Organizator  će dobitnicima nagrada poslati personalnu obavijest o njihovom uspjehu, a ostala sveopća javnost imena nagrađenih i pohvaljenih autora  saznat će na dan otvorenja izložbe.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Principij krajem rujna 2018.

Nagrade:

Nagrada Grand Prix  – dodjeljuje se jedna nagrada

Dobitniku ove nagrade  organizator osigurava besplatan  petnaestodnevni  boravak u Rezidencijalnom programu Kamov u Rijeci.  Putne troškove snosi dobitnik nagrade. Dobitnik ove nagrade prilikom boravka u Rijeci ima obavezu  snimanja – portretiranja  Rijeke te organizatoru predati najmanje četerdeset snimaka (40) Rijeke od kojih će organizator prirediti njegovu samostalnu izložbu u Galeriji Principij. Međusobna prava i obveze  dobitnika ove nagrade i organizatora  reguliraju se posebnim ugovorom.

Ako najbolji autor bude iz Rijeke ili bliže okolice, dobiva 2000 kn i ne koristi Rezidencijalni program i u tom slučaju organizator bira nekog drugog afirmiranog autora i ugošćuje u Rezidencijalnom programu Kamov.

Nagrada Viktor Hreljanović – dodjeljuje se jedna nagrada

Nagrada  Đoko Milekić – dodjeljuje se jedna nagrada

Diploma Fotokluba Rijeka – dodjeljuju se tri ravnopravne diplome

Katalog:

Organizator će izdati katalog u digitalnom formatu i dostaviti ga  svim sudionicima  natječaja na e-adresu navedenu u prijavnici.

Naš rad možete pratiti na www.fotoklubrijeka.hr i  www.photori.org

Popunjavanjem  prijavnice i slanjem fotografija autor prihvaća opća pravila i uvjete natječaja TREĆI ELEMENT.

[1] Seneka, Rimski filozof,    4. pr. Kr. – Rim, travanj 65. po. Kr.

Komentari su zatvoreni.