Izložba fotografija Slavke Pavić

Limeni_vitezovi_1958.

Limeni vitezovi, snimljeno u Rijeci 1958. godine u blizini zgrade Novog lista

Ovo fotografsko društvo, Fotoklub Rijeka, kroz cijelu svoju povijest, a ona je duga preko osamdeset godina, okuplja i promovira fotografske autore u Rijeci i šire. I ova izložba Slavke Pavić realizirana je na našu inicijativu a u okviru programa predstavljanja hrvatskih autora i hrvatske fotografije u Rijeci. Dobrotom autorice Slavke Pavić, angažmanom autorice izložbe Ive Prosoli te suradničkim raspoloženjem ravnatelja Muzeja grada Zagreba Vinka Ivića realizirana je izložba u Rijeci. Zbog obima izložbe u Rijeci je postavljena u Galeriji Principij i u Muzeju grada Rijeke. Slavka Pavić je naša počasna članica pa u tom je ova izložba za nas značajnija i vrednija. Ovo je još jedan naš doprinos promociji fotografskog stvaralaštva te obogaćivanje kulturnog profila grada Rijeke.


Fotoklub Rijeka, galerija Principij

Otvorenje izložbe: 14. listopada 2014.
Izložba ostaje otvorena do 28. listopada 2014.
Autorica izložbe: Iva Prosoli
Likovno oblikovanje izložbe i tiskovina: Tajana Zver


slavka_pavi__AASlavka Pavić je rođena 1927. godine u Jajcu, Bosna i Hercegovina. Djetinjstvo i mladost je provela u Daruvaru. Godine 1946. upisala se na studij ekonomije u Zagrebu. Godine 1951. postala je članica Fotokluba Zagreb, te je započela s izlaganjem. Surađivala je sa suprugom, istaknutim fotografom Milanom Pavićem. Održala je 18 samostalnih i sudjelovala u više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te je pri tome osvojila više od 90 različitih nagrada i priznanja.
Jedna je od osnivačica Ženske sekcije Fotokluba Zagreb, 1973. godine. Uz Đuru Griesbacha i Vladka Lozića, suorganizatorica je izložbi Sekcije Žene snimaju, a kasnije je postala i glavna organizatorica.
Radovi joj se nalaze u Zbirci hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju u Zagrebu te u različitim privatnim zbirkama.


FOTOGRAFIJE

Slavka Pavić jedna je od najvažnijih hrvatskih fotografkinja druge polovine dvadesetog stoljeća. Fotografirati je započela pedesetih godina, u vremenu rasta interesa za fotografiju i njezinog potvrđivanja kao autonomne umjetnosti u Hrvatskoj. Tada se na nagovor supruga, fotografa Milana Pavića učlanila u Fotoklub Zagreb.
Od samih počekata u svojem će radu pokazivati interes za detalje i strukture te nepogrešiv osjećaj za kompoziciju. Kroz njezino stvaralaštvo pratimo u jednakoj mjeri fotodokumentarizam kroz bilježenje promjena u gradu kao i pejzaže. Slavka Pavić često koristi urbani krajolik kao podlogu za dinamičnu likovnu igru, u gradskim vizurama pronalazi i sjenama naglašava geometrijske oblike. Kroz zanimljive i često neuobičajene izreze reinterpretirat će svakodnevne motive. Bilo da bira šire ili krupne planove u pozadini njezine ideje često će stajati priča, nerijetko uz duhoviti komentar. Osim toga Slavka Pavić će vršiti eksperimente sa samim fotografskim medijem istražujući njegove mogućnosti. Veliku pažnju će pritom posvećivati radu u fotolaboratoriju.
Njezin rad može se svesti na nekoliko osnovnih tema: grad, priroda, čovjek, fotografija. Formalno je inovativna, otvorena eksperimentu i propitivanju likovnih mogućnosti i tehničkih zakonitosti medija. U svojim fotografijama gotovo uvijek zadržava pripovijednu komponentu i osobni komentar, što njezine fotografije čini značenjski višeslojnima, a nju kao autoricu definira kao predstavnicu subjektivne fotografije.
Koncepcija ove izložbe napravljena je uzevši u obzir svu širinu zanimanja i rada Slavke Pavić. Odabir fotografija načinjen je u suradnji s autoricom s ciljem davanja što boljeg uvida u njezin cjelokupan umjetnički opus. Izrađeni su digitalni ispisi prema negativima i autorskim povećanjima koji su izložbi organizirana tematski. Osim izabranih fotografija koje predstavljaju različite fotografske interese Slavke Pavić, za izložbu je načinjen i odabir analognih autorskih povećanja.
Uz izložbu bit će promovirana i internet stranica posvećena Slavki Pavić. Osim fotografija sadržavat će i dokumentaciju (deplijani, katalozi, novinski članci, fotografije s otvorenja,…) Gledatelju će omogućiti razumijevanje šireg konteksta praćenjem recepcije i izlagačkih uvjeta kroz protekla desetljeća. Za potrebe izložbe snimljen je i polusatni video razgovor sa Slavkom Pavić, a njemu je pridružen i dokumentarni film o autorici iz serijala Fotografija u Hrvatskoj.

Izložene fotografije Slavka Pavić donirala je Muzeju grada Zagreba, čime je znatno obogaćen fond fotografske zbirke.

Iva Prosoli

Važnije nagrade i priznanja
1956. Nagrada publike na izložbi fotografija Ljepota planina, Zagreb
1957. Brončana medalja Fotosaveza Hrvatske na izložbi 10 godina Fotokemike, Zagreb
1958. Brončana medalja na VIII Republičkoj izložbi fotografija, Varaždin
1963. Zlatna značka Fotokluba Zagreb, Zagreb
1966. Prva nagrada za kolekciju na V Izložbi fotografija autora žena „Žene snimaju“, Split
1967. Plaketa Fotokluba Zagreb povodom 75. godišnjice Kluba, Zagreb
1968. Plaketa Narodne tehnike Hrvatske, Zagreb
1970. Opći sabor Grada Zagreba – spomen plaketa, Zagreb
1972. Orden rada sa srebrnim vijencem za razvoj fotografije, Beograd
1977. Brončana plaketa Fotosaveza Jugoslavije za kolekciju na III Jugoslavenskoj izložbi „Žene snimaju“, Beograd
1978. Priznanje Narodne tehnike Hrvatske za istaknute rezultate na republičkim, saveznim i međunarodnim natjecanjima, Zagreb
1990. Nagrada Fotokluba Zagreb „Tošo Dabac“ za životno djelo, Zagreb
1992. Priznanje povodom 100. obljetnice Fotokluba Zagreb, Zagreb
2005. Priznanje kao istaknuti izlagač Fotokluba Zagreb, Zagreb
2006. Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture za izuzetan doprinos razvoju fotografske kulture i umjetnosti u Hrvatskoj, Zagreb
2006. Godišnja nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture „Dr. Oton Kučera“, Zagreb
2009. Počasni član Hrvatskog fotosaveza (Hon HFS), Zagreb
2010. Zahvalnica Fotokluba Zagreb povodom 33. Zagrebsalona na 100. obljetnicu, Zagreb
2012. Povelja Fotokluba Zagreb „August Frajtić“, Zagreb
2013. Počasna članica ULUPUH-a, Zagreb
2014. Počasna članica Fotokluba Rijeka, Rijeka

Samostalne izložbe
1959.
Slavka Pavić [Fotoklub Zagreb, Zagreb]
1979.
Slavka Pavić [Samobor]
1980.
Slavka Pavić [Knjižara Mladost, Ilica 7, Zagreb]
1983.
Slavka Pavić [Galerija Triglav, Koper]
Slavka Pavić [Foto-galerija Piran, Piran]
Slavka Pavić [Galerija Znak, Zagreb]
Slavka Pavić [Slon-mala fotogalerija, Ljubljana]
Samostalna – Slavka Pavić [MZ, Peščenica, Zagreb]
1985.
Izložba fotografija [Galerija Konferencija žena, Zagreb]
1988.
Slavka Pavić [Galerija Prozori, Zagreb]
1991.
Slavka Pavić [Galerija LIKUM, Zagreb]
1993.
Slavka Pavić [Galerija LIKUM, Zagreb]
1998.
Svjetlost u sjeni [Galerija SPOT, Zagreb]
2006.
Sličnosti i razlike : izložba fotografija Slavke i Milana Pavića [Galerija Badrov, Zagreb]
2012.
Mala retrospektiva [Knjižnica Špansko-jug, Zagreb]
Mala retrospektiva [predvorje Galerije Filakovac, Zagreb]
Hrvatska fotografija okom Petera Knappa (samostalna izložba u okviru izbora) [Cité internationale des Arts, Pariz, 2012.; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; Muzej suvremene umjetnosti, Pula, 2013; Gradski muzej, Virovitica, 2014.]
2014.
Slavka Pavić [Fotogalerija Lang, Samobor]

 

Komentari su zatvoreni.