FOTOGRAFSKI NATJEČAJ MOST 2016.

Rijeka_EPK2020

Rijeka, 1. svibnja 2016.

FOTOGRAFSKI NATJEČAJ MOST  2016.

NASLOVNA 1 - 2016


Zadnji dan prijema fotografija je 31. svibnja u 24:00 sata.
Svečano otvorenje izložbe biti će u petak, 10. lipnja 2016. godine u 20 sati 
u Galeriji Principij u Rijeci.

Ovo je druga godina kako raspisujemo natječaj na temu mosta i od najboljih fotografija radimo izložbu za Dane sv. Vida, za Dan grada Rijeke.

Rijeka je odabrana da bude Europski glavni grad, prijestolnica kulture 2020. godine. Dakle, Rijeka će te godine, a i sve vrijeme do te godine, a nadamo se i poslije biti most spajanja, ispreplitanja i obostranih protoka svih kulturnih europskih platformi.

Most po svojoj naravi jest ideja i objekt spajanja. Čovjek i povijesne turbulencije činili su ga, na trenutak, mjestom razdvajanja.

Rijeka je povijesno, životno, dnevno vezan za most, za most kao neizbježni prostorno- komunikacijski sadržaj unutar svoje urbane strukture. U jednom vremenu riječki mostovi su razdvajali grad, a sad ga ponovo spajaju. Sad Rijeka sa svim svojim mostovima živi svoj puni prostorni format. Most ili mostovi nisu specifičnost Rijeke. Skoro pa da nema grada kojeg u nekom obliku ne definira most pa iz tog razloga raspisujemo i ovaj natječaj. Svaki grad i čovjek ima svoje i stvarne i imaginarne mostove. Autori mogu propitivati sve dimenzije mosta.

Ovim natječajem želimo uključiti i autore izvan Rijeke, autore iz cijele Hrvatske pa i šire s jedinstvenom, univerzalnom idejom, idejom mosta i time doprinosili međusobnim uvezivanjima ljudi i gradova.


MOST

Most je sudbina – i onima koji ih trebaju i onima koji ih grade. Ovi prvi prelaze i rijeke, i klance, i ponore, a ovi drugi sapinju znanje i umijeće da ga grade i izgrade do božanske ljepote. Na mostovima se ljubi, na mostovima se susreće, ispod mostova se spava, na mostovima se ratuje, mostovi se ruše, mostovi se grade. Mostovi su čuvari tajni, mostovi su točke susreta: ljubavnih, političkih, prijateljskih… Mostovi su mostovi… pravi, pravcati, ali  i oni nevidljivi a prisutni. Jedni ih grade,  drugi razgrađuju –  bili oni stvarni ili simbolički. Uvijek će biti neimara, graditelja da ih prave i veće, i ljepše, i stvarne, i imaginarne. I jedni i drugi su naša stvarnost,  i jedni i drugi nam trebaju. Ma kolika potreba za mostovima bila, uvijek  ima onih što ih ruše.  Sve oni ruše pa i mostove; ništa im nije sveto. Ruše i što se vidi i što se ne vidi. Dualizam je sudbina ove civilizacije: jedni prave, drugi razvaljuju;  jedni hoće, drugi neće. Taj konstantni paralelizam kao da je pokretač ovoga svijeta.

Počelo je davno, jako davno,  sasvim slučajno s običnim brvnom. Iskustvo prvog brvna i želja da se premošćuje, da se gradi, stvara… Neimari su kroz povijest načinili sjajna djela u prostoru. Mostovi su kompleksne instalacije koje sabiru niz tehničkih znanja. Mostovi su čuda tehnike, a istovremeno i monumentalna umjetnička djela. Konstanta su ove civilizacije. Opjevani su i oplakani. Oni su  sudbina.    

Snimajte ih i neka fotografije vaših i fotografije riječkih mostova budu točke susreta, budu neki novi mostovi za Rijeku, za  Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Želim vam sretno i uspješno sudjelovanje na natječaju.

Ideja i koncept natječaja:

Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka


OPĆA PRAVILA NATJEČAJA

 • Na natječaju imaju pravo ravnopravno sudjelovati svi autori – bez obzira jesu li članovi cehovskih udruga, ili su pak u statusu slobodnih zanimanja ili se samo hobistički i povremeno bave fotografijom.
 • Za sudjelovanje na natječaju plaća se kotizacija: Članovi Fotokluba Rijeka plaćaju 30 kn a svi ostali 50 kn. Uplaćuje se na žiroračun kluba: Erste banka  IBAN HR5924020061100135039 (u rubriku Svrha uplate treba upisati  MOST 2016, u rubriku Model treba upisati  00, a u Pozivu na broj upisati svoj   OIB).
 • Autor, sudionik natječaja, popunjenom prijavnicom potvrđuje autentičnost snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
 • Ako je autor maloljetna osoba onda, u prijavnici roditelj ili staratelj trebaju upisati svoje ime i prezime i OIB.
 • Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
 • Na natječaj se prihvaćaju fotografije snimljene 2015. i 2016. godine ne starije.

AUTORSKO PRAVO:

 • Autor popunjavanjem prijavnice daje suglasnost organizatorima natječaja da bez naknade mogu objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije izložbe i teme kojom se natječaj bavi.
 • Autor treba navesti mjesto i godinu nastanka fotografije. Navođenjem mjesta i godine snimanja dajemo ozbiljnost i dostojanstvo našoj struci u proučavanju fotografskog stvaralaštva, a i svim drugim stručnjacima u proučavanju teme ovog natječaja.

IZLOŽBA NAJBOLJIH RADOVA:

 • Organizator će nakon završenog natječaja najbolje fotografije predstaviti javnosti na izložbi u petak, 10. lipnja 2016. godine u 20 sati u Galeriji Principij u Rijeci.
 • Organizator će koristiti odabrane fotografije sa izložbe za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva i promoviranje teme koju fotografije interpretiraju.
 • Neke od izabranih fotografija bit će tiskane na promotivnom materijalu izložbe, npr. na pozivnici za otvaranje izložbe i pratećih manifestacija, na plakatu ili na informacijama za medije. Svi spomenuti oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora na tiskanim djelima, bit će u potpunosti poštovana.
 • Odabrane fotografije za izložbu objavit ćemo na www.fotoklubrijeka.hr

NATJEČAJ

 • Svaki sudionik može prijaviti najviše šest /6/ fotografija i ne starije od 2015.

TEHNOLOGIJA I VELIČINA:

 • Fotografije se isključivo šalju u digitalnom obliku u .jpg /.jpeg/ formatu pojedinačne veličine fotografije / datoteke / ne veće od 4 MB.
 • Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.

DOKUMENTACIJA:

 • Svaki autor uz fotografije prilaže: Pravilno popunjenu prijavnicu  i kopiju uplate kotizacije.

Kod imenovanja fotografija /datoteka/ ne koristite kvačice na slovima koja to imaju, primjer potpisa: 1_Marko Markovic_Mali mostic  

Prvo se piše redni broj, puno ime i prezime autora te naziv fotografije. Na prijavnici istim redoslijedom upisati fotografije koristeći kvačice na slovima koja to imaju.

 • Prijave koje ne budu sukladne Pravilima natječaja organizator neće prihvatiti.
 • Zadnji dan prijema fotografija je 31. svibnja u 24:00 sata. Sve pristigle fotografije pregledat će Prosudbeno povjerenstvo Fotokluba Rijeka te odabrati najbolje za izložbu. Od najboljih fotografija prosudbeno povjerenstvo će izdvojiti fotografije za prvu, drugu i treću nagradu te za diplome i pohvale.
 • Fotografije se šalju isključivo na: brvnooo@gmail.com
 • Dozvoljeni nastavci datoteka: jpg, jpeg, png. Dozvoljena veličina datoteke: 4 MB, najveća ukupna veličina svih datoteka 25 MB.

Objava rezultata bit će na svečanom otvorenju izložbe 10. lipnja 2016. u Galeriji Principij, medijima i na www.fotoklubrijeka.hr

NAGRADE:

 • Za prvu, drugu i treću nagrada organizator će dodijeliti knjige iz područja likovne umjetnosti i fotografije. Tri diplome i tri pohvale u tiskanom obliku dodjeljujemo zaslužnim autorima.

KATALOG:

 • Organizator će izdati katalog u PDF formatu. Katalog će biti dostavljen svim sudionicima na navedenu adresu u prijavnici.

Popunjavanjem i slanjem prijavnice autor prihvaća opća pravila i uvjete natječaja MOST.

Komentari su zatvoreni.