IZLOŽBA FOTOGRAFKINJE 2015.

Svečanost otvorenja izložbe bila je u subotu u podne,  7. 3. 2015. u galeriji Principij u Rijeci, Pod voltun 4

U prepunoj galeriji radost ortvorenja uveličala je Ženska vokalna skupina odgajateljica Duga iz Rijeke. Uz dodjelu nagrada i prigodni govor izložbu je otvoriti saborska zastupnica Ana Komparić Devčić.

Šestu godinu zaredom organiziramo izložbu fotografija povodom Međunarodnog dana žena i ove godine se prijavilo 93 autorice s 527 fotografija. Sve prispjele prijave sistematizirane i numerirane predane su selektorici, gospođi Tini Bošković. Selektorica je odbrala po jednu fotografiju od svake autorice za izložbu. Od odabranih fotografija izdvojila je pet za pohvalu, tri za diplomu te za prvu, drugu i treću nagradu po jednu fotografiju.
Fotoklub Rijeka za prvu, drugu i treću nagradu dodijelio je knjige iz područja likovne umjetnosti i fotografije. Autoricama dobitnicama tri ravnopravne diplome i pet pohvala uručena su personalizirana priznanja u printanom obliku, a dodijelili smo i zahvalnice najmlađim sudionicama: Ivi Tomak, 6 godina; Lei Tomak, 8 godina i Ajli Hodžić, 15 godina te našoj počasnoj članici i ujedno najstarijoj sudionici natječaja gospođi Slavki Pavić, 88 godina.
Sve odabrane fotografije za izložbu izrađene su u profesionalnom fotografskom studiju u formatu 20 x 30 cm. Po dvije fotografije smještene su u okviru 50 x 60 cm i izložene pod najnovijom led galerijskom rasvjetom u galeriji Principij. U nastavku je tekst selektorice Tine Bošković:
 
Na ovogodišnjoj revijalnoj izložbi fotografkinja povodom Dana žena sudjelovale su 93 autorice s 527 fotografija. Značajan je to broj koji govori o sve većoj popularnosti fotografije kao hobija, ali jednako tako i o popularnosti i aktivnom djelovanju Fotokluba Rijeka.
Bilo je tu autorica različitog senzibiliteta, starosti i zvanja, no sve su se one potrudile dati ono najbolje od sebe i pokazati koliko im je fotografija važna. Motivi fotografija su raznovrsni: od veselih i iskrenih portreta, dirljivih scena svakodnevice, bezbrižne dječje igre ili scena iz dalekih zemalja do „bilih starki“, koje danas svaka mlada, modno osviještena, djevojka nosi i nečijeg „ćaće“ koji je zaslužan za ono kakva smo žena danas. Sve ove fotografkinje pokazale su volju i radost fotografskog stvaranja, služeći se fotografskim aparatom kao osnovnim sredstvom za rad i oslanjajući se na svoju imaginaciju i intuitivno snalaženje u vremenu i prostoru.
Od snažnih i upečatljivih kompozicija do potpunih apstrakcija, nadamo se da će vam izložba biti istinsko zadovoljstvo kao što je za mene bilo selektiranje vaših fotografija.
Prva nagrada dodijeljena je Andrei Solar i njezinoj Ženi sa crnim turbanom. Ova crno-bijela fotografija u isto vrijeme dira svojom rustičnošću, mekoćom, suptilošću i emocijom pritom pokazujući jedno posve drugačije kulturalno okruženje.
Druga nagrada pripala je Vesni Đukić za fotografiju „Svjetionik“, fotografiju koja prikazuje ogoljelu stvarnost otoka, ali i jednu duhovnost i svevremenost u smiraj dana. Neopterećenost stvaranja i svojevrsna impulzivnost zaustavili su oblake, more i vrijeme na njoj.
Treću nagradu dobiva Dorotea Božičević za fotografiju „Flashback“. Njezina zanimljiva kompozicija i sugestivne boje kao da prizivaju neka davna, mnogo bezbrižnija vremena, sretno djetinjstvo i toplu prisnost.
Tri jednakovrijedne diplome zaslužile su fotografije iznimnog umjetničkog ostvaraja, posebne koncepcije i izuzetne emocije, a to su: „Neumorna fotografkinja“ Višnje Makek, „Mladenka“ Martine Ribarić i Happiness Vesne Bunić.
Pohvale za izuzetan trud i daljnji poticaj u radu dodjeljujem idućim autoricama: Vedrani Lisica, Možda; Mirni Bartolić, Ljudi i sjene; Gordani Kvajo; Yin & Yang; Ivi Kapetanović, Oblak i Sanji Smoljanović, National Gallery.
Tina Bošković
 

Komentari su zatvoreni.