STAKLO i RIJEKA

Staklo i Rijeka

Tradicija je već preko sedamdeset godina da članovi kluba najmanje jednom godišnje prirede izložbu na temu svoga grada, grada Rijeke i uvijek s drugom temom. Svaki put nešto drugo propitujemo i istražujemo u našem gradu tako da se u našoj fotoarhivu namnožila poprilična zbirka različitih pogleda i interpretacija vlastitoga grada. Ove godine izložbu smo posvetili staklu zato što su Ujedinjeni narodi  ovo godinu proglasili Međunarodnom godinom stakla pa smo zato izložbu posvetili staklu i Rijeci. I raspisani natječaj i izložba zbog toga smo nazvali Staklo i Rijeka. Na natječaj mogli su svoje radove prijaviti i članovi Kluba i svi drugi zainteresirani autori tako da se na natječaj prijavilo 36 autora i njima sam pridružio fotografije pet članova Sekcije mladih Fotokluba Rijeka. Ukupno je prijavljeno 225 fotografija od kojih sam za izložbu odabrao 44 po principu da svaki autor sudjeluje s najmanje jednom  fotografijom.  Dakle,  ovo je izložba za Dan grada Rijeke, tj. za Dan sv. Vida naš poklon našem gradu – gradu Rijeci za njen Dan. Staklo, taj krhki materijal kao fini i neminovni suplement  dugovječnosti i identiteta Rijeke i Riječana.

Staklo je neizbježan materijal u razvoju naše civilizacije i ima višestruku primjenu u skoro svim ljudskim aktivnostima. Povijesni ostaci koje nam pokazuju arheolozi dokazuju da se staklo suvislo koristilo prije više od 3600 godina prije nove ere i to u kolijevci starih civilizacija, prostoru Mezopotamije , Egipta i Sirije. I tako sve do danas, u nekom svom obliku, staklo je svakodnevno prisutno u svim našim kućama, domovima.

Staklo nas svako jutro definira kroz najmanje svoja dva oblika, dvije pojavnosti. Kada se budimo, pogledamo kroz prozor – staklo gledajući kakav nam je osvanuo dan.  Umivajući se,  gledamo se u ogledalo – staklo, ogledamo se kakvi to jesmo u novome danu. Dakle, s prozorom i s ogledalom počinjemo naš novi dan. Pored ova dva sveprisutna stakla izdvajam još nekoliko „staklenih“ aktivnosti umjetničke provenijencije:  vitraj, tiffany, fuzija stakla, mozaik, puhanje stakla, restauracija stakla i skulpture od stakla. Staklo treba afirmirati jer je takav materijal da se lako reciklira i iznova upotrebljava bez ekološke štete.

Predsjednik Fotokluba Rijeka

Borislav Božić, prof. 

Komentari su zatvoreni.