RETROSPEKTIVA FOTOKLUBA RIJEKA

‘Fotografija nije luksuz već društvena potreba’

Slogan iz kataloga 1. Klubske izložbe umjetničke fotografije Fotokluba Rijeka iz 1951. godine
 

RETROSPEKTIVA FOTOKLUBA RIJEKA

Prilozi za povijest riječke fotografije

GALERIJA PRINCIPIJ, od 30. rujna do 11. listopada 2014. godine

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika gospodin Marko Filipović.

U dugoj povijesti Fotokluba Rijeka ovo je prvo osvrtanje unatrag, prva izložba retrospektivnog karaktera. I pored sjajne povijesti i izuzetnih godina stvaralačke i izlagačke aktivnosti, nije bilo cjelovitog pregleda rada ovoga fotografskog društva, a ostvarilo se puno izložbi, formirali su se autori koji su svojim radom afirmirali fotografiju, sebe i Klub. Prošlo je više od osamdeset godina otkako se skupina entuzijasta sa zajedničkim interesom za fotografiju angažirala i realizirala prve izložbe fotografske sekcije Planinarskog društva Velebit. Dakle, bilo je to tridesetih godina dvadesetog stoljeća.
U svim godišnjim izvještajima tog vremena, a koje prenosi Hrvatski planinar, glasilo Hrvatskoga planinarskog društva, upravo se ta sekcija ističe kao najaktivnija. U nekoliko navrata njezini članovi pokušavaju osnovati zaseban i samostalan fotografski klub. U tom je najagilniji bio uvaženi i cijenjeni doktor Hinko Emili. Uz njega valja spomenuti Krstu Šojata, Božu Tomea, Borisa Pajkurića, Abdona Smokvinu i još sedamnaest drugih. Nošeni jakom željom udruživanja, uspjeli su prikupiti inicijalna sredstva i formirati laboratorij za izradu fotografija pa su se 26. siječnja 1939. godine sastali u zgradi broj 13 /Sokolsko društvo/ u Ružićevoj ulici u 21 sat i održali osnivačku Skupštinu. Skupština je završila s radom u 21.40 i osnovan je Fotoklub Sušak. Članovi novoosnovanog Kluba imaju izlagačkog i organizacijskog iskustva iz fotosekcije Planinarskog društva Velebit, pa su tako već sljedeće godine u suradnji s Opera Nazionale Dopolavoro organizirali 1. međugradsku izložbu umjetničke fotografije Sušak – Fiume.
Nakon Drugog rata udružuju se svi fotografski entuzijasti sada ujedinjenoga grada i pokreću rad Fotokluba Rijeka. Dakle, iz prijeratnog Fotokluba Sušak aktiviraju se Boris Pajkurić , Abdon Smokvina, Ivan Tićak, a kasnije će se pridružiti i Maks Peč. Već 1951. godine organiziraju 1. klupsku izložbu umjetničke fotografije Fotokluba Rijeka u prostorijama Fotocentra Rijeka. Fotocentar je inače bio trgovina fotoopreme i drugih fotografskih potrepština, a u kojoj je radio Fernando Soprano.
Pedesetih i šezdesetih godina zaredale su se važne izložbe u organizaciji Fotokluba Rijeka, a takva je na primjer bila i međunarodna izložba More. Sudjelovanje stranih autora na ovim izložbama pozitivno je utjecalo na domaću fotografsku scenu. Sedamdesete i osamdesete godine vrlo su plodonosne i autorski raznorodne. U tim godinama formirali su se autori koji su po svom opusu važni u kontekstu hrvatske fotografije, a njihova kreativna spirala osluškuje i diše europske vjetrove.
Klub se preko devedesetih održava sve do trećeg milenija kroz nekoliko izložbi i redovan klupski rad.
Danas se on sa stručnim radom i programskim konceptom profilirao u ozbiljnu instituciju koja je prevladala hobističku platformu i sasvim ozbiljno i kompetentno djeluje u svim aspektima fotografskog stvaralaštva. Svojim javnim djelovanjem formirao se u referentni centar za fotografsko stvaralaštvo na širem području.
Vrijednost Kluba je što okuplja sve dobne skupine. U radu ne pravimo distinkciju između profesionalne i hobističke fotografske platforme, već promatramo fotografiju kroz kategoriju dobroga i lošeg stvaralaštva. U realizaciji programa surađujemo ili su nam partneri važne institucije i pojedinci iz likovnoga i fotografskog života Rijeke, Republike Hrvatske, a i bližega međunarodnog okruženja.
Već tri godine u našem prostoru djeluje Fotoklub Rijeka, galerija Principij, a tu je i Sekcije mladih te Sekcija ljubitelja analogne fotografije. U galeriji Principij smještena je fotografska biblioteka te muzejska zbirka fotografske opreme i pribora.
Vrijednost ove prve retrospektivne izložbe je što će na njoj biti izložene originalne autorske fotografije koji se čuvaju u arhivi Kluba.
Ovo je „praznik riječke fotografije“.
Predsjednik Kluba:
Borislav Božić, prof.

DRUGI DIO

Komentari su zatvoreni.