NATJEČAJ COVID 19


Poslušaj obrazloženje natječaja


Fotografski natječaj  COVID 19

Nadograđeni i prošireni natječaj KORONAVIRUS 2020. smo preimenovali u COVID 19  i sada ima tri kategorije: KORONAVIRUS 2020., OSTANIDOMA I UMJETNIČKI KONCEPT.

Sveprisutni korona virus ili Covid 19 na  planetarnoj razini utjecao je na režim života i ponašanja svih ljudi. Cijela stručna javnost, sve institucije i svi osviješteni pojedinci bore se protiv „nevidljivoga, sićušnoga, ali moćnoga  neprijatelja“ kako bismo što bezbolnije ili sa što manje štete proživjeli ovu globalnu virusnu invaziju, kako bismo  prebrodili ova  trenutna vremena.   Stoga je jako važno odgovorno ponašanje svih,  neovisno o ulozi i položaju u društvu. Svjedočimo kako se u trenutku baš sve mijenja: i  socijalne, i  sigurnosne, i egzistencijalne navike. Mijenjamo dnevni ritam i svi reagiramo u smjeru smanjivanja poteškoća

Sva važna događanja kroz povijest  (i pojedinca i društva)   prati fotografija svojim dokumentarnim statusom od samoga njenoga otkrića. S obzirom na razvoj pandemijskoga stanja i zbog trajanja ove krizne situacije,  Fotoklub Rijeka svoj raspisani natječaj od 17. ožujka sada nadograđuje  i produžava mu  rok.  Prijaviti se može do 17. svibnja 2020.

Prva kategorija: KORONAVIRUS 2020.

Anto Magzan, Vuneno srce

Ova kategorija odnosi se na dokumentiranje prostora i vremena borbe protiv ove pošasti i svega onoga što je ona donijela. Dakle, ako morate do ljekarne, prodavaonice ili naprosto imate potrebu prošetati, obavezno  fotografirajte sve što će po vašem mišljenju najbolje interpretirati ovakvu stvarnost u  javnom prostoru. To znači da akcijom fotografiranja ne trebaš ulaziti u neprimjerene situacije ni za sebe ni za drugoga. Prioritetno je odgovorno ponašanje u čuvanju svoga zdravlja i zdravlja drugih. I  pogled kroz prozor može biti sjajan motiv.  Imajte na umu da skoro zadnjih dvjesto godina povijest čovječanstva možemo pratiti kroz fotografiju zahvaljujući baš odgovornim autorima fotografima. Budite jedan od njih.


Druga kategorija: OSTANI DOMA

Michaela Jović, Ispred objektiva

Osnovni moto ove krizne situacije je #OSTANIDOMA.  Putem  medija se stalno ponavlja i to nam u velikoj mjeri čuva zdravlje, a i spašava živote. Pa onda –  ostanimo doma! Naš dom, naša kuća, naš stan beskrajno je područje kojekakvih motiva za  kreativne interpretacije  neovisno u kojoj smo stvaralačkoj platformi. Napravite fotografsku  ekspediciju po vašim vlastitim prostorima i fotografirajte. Možeš fotografirati mrtvu prirodu – voće, povrće, čaše, tanjure, žlice, vilice, čačkalice i kojekakvi druge sitne predmete koji su tu u tvom svakodnevnom životu, ali i  tvoji ukućani mogu biti itekako dobar  povod i motiv fotografiranja.  Vrijednost vaše fotografske slike nije samo u fotografiranom sadržaju  već je i u tome kako ste taj sadržaj kadrirali i koliko ste razumjeli i primijenili svjetlo koje osvjetljava motiv. Dakle sve je  tu, a ostalo je u tvojoj glavi i tvom  srcu.  

Lucija Lukšić, Pogled s prozora

Treća kategorija: UMJETNIČKI KONCEPT

Umjetnički koncept može imati do dvanaest /12/ fotografija, a ostalo je sloboda i stvar autorskog i umjetničkog statusa.


Pravila natječaja:

 • Natječaj se raspisuje zbog dokumentiranja i umjetničkog interpretiranja trenutnoga kriznog stanja prouzročenoga pandemijom Covidom 19.
 • Prihvaćaju se i analogne i digitalne fotografije. Možete fotografirati camerom obscurom, fotoaparatom i mobitelom
 • Mogu se prijaviti fotografije nastale isključivo u vremenu ove pandemije Covida 19.
 • Fotografirani sadržaj ne smije nikoga omalovažavati niti vrijeđati pojedince, institucije, pojedine socijalne skupine.
 • Na natječaju mogu sudjelovati i maloljetne i  punoljetne osobe. Za maloljetne osobe roditelj ili skrbitelj mora potpisati izjavu i priložiti je zajedno s ostalim prijavnim materijalima.
 • Sve prijave, tj. fotografije  moraju biti potpisane punim imenom i prezimenom, mjestom, datumom  i vremenom  fotografiranja.
 • Svaki sudionik može se tri puta prijaviti na natječaj i po prijavi sudjelovati s najviše šest fotografija,  osim kategorije Umjetnički koncept  gdje je ograničenje 12 fotografija. Tri prijave mogu biti u tri različite kategorije,  ili sve u jednoj kategoriji,  ili neka druga kombinacija –  to je stvar odluke autora.
 • Fotografije mogu biti crno-bijele, monokromatske ili u boji.
 • Sudionik natječaja Covid 19., ispunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje  da je poslao autentično snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
 • Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenoga sadržaja.
 • Nije dopuštena montaža ili manipulacija koja mijenja smisao i duh originalnosti snimljene scene.
 • Prijavljene fotografije u tijelu slike ne smiju sadržavati nikakve autorske zaštitne znakove, vodeni žig, datum snimanja ili slično.
 • Autor popunjavanjem prijavnice daje suglasnost organizatorima natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije projekta i izložbe.
 • Fotografije se isključivo šalju u digitalnom formatu na e-mail  natjecajifkri@gmail.com    u .jpg /.jpeg/ formatu, pojedinačne veličine fotografije /datoteke/ ne  veće od 4000 pixela po dužoj strani i rezolucije od 300 dpi.
 • Datoteku /fotografiju/ treba imenovati /spremiti/: Redni broj_Ime i prezime_Naziv fotografije_Mjesto, datum i vrijeme nastanka.  
 • Evo ovako : 1_Sven  Marić_Korzo u Rijeci_21.3. 2020. u 16 sati. JPG.
 • Uz fotografije u istom e-mailu treba priložiti ispunjenu prijavnicu i Izjavu roditelja/skrbitelja za maloljetne autore koju možete preuzeti na kraju tekst Pravila natječaja.
 • Krajnji rok slanja fotografija je nedjelja, 17. 5. 2020.  
 • Anonimne, uvredljive, nepotpune, nepravilno potpisane i neuredne  prijave organizator neće prihvatiti, tj. bit će odmah izbrisane. 


Organizator će nakon smirivanja situacije, odnosno prestanka kriznoga stanja organizirati izložbu najboljih fotografija pristiglih na natječaj Covid 19.  Izložba će biti isključivo virtualna i objavit ćemo je na našim mrežnim stranicama www.fotoklubrijeka.hr i na našem Facebook profilu. Od odabranih fotografija za izložbu izdvojit ćemo najbolje i proglasiti prvo, drugo i treće mjesto te tri  pohvale po kategorijama. Nagrađeni i pohvaljeni autori dobit će priznanje.  Materijalne nagrade nismo u mogućnosti dodijeliti.  Sve radimo dragovoljno jer ispunjavamo našu osnovnu misiju odgovornog ponašanja spram društva u kojem jesmo i spram fotografije, a tako  Fotoklub  Rijeka živi, djeluje  i radi već više od 120 godina.

Sve odabrane fotografije za izložbu trajno će se čuvati u arhivu Fotokluba Rijeka.

Inicijator natječaja je predsjednik Fotokluba Rijeka:  

Borislav Božić, prof.

U slučaju bilo kakvih izmjena natječaja javnost i autori bit će pravovremeno obaviješteniKomentari su zatvoreni.